fbpx

Kolotoč čistiek v kultúre bude pokračovať, rezort si musí dať pauzu. Pracovníci hovoria o šikane či odpočúvaní

Martina Šimkovičová a Lukáš Machala. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák,Martin Baumann

Kultúrne inštitúcie sa otriasajú v základoch. Po odvolávaní riaditeľov si rezort kultúry dá krátku pauzu, aby po novom roku opätovne roztočil kolotoč odvolávaní.

Národné duo – ministerka kultúry Martina Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala – začali v polovici augusta kultúrne čistky. Najskôr rozpustili Inštitút kultúrnej politiky rezortu a okrem toho prepustili niekoľkých ďalších zamestnancov.

Portálu Aktuality sa podarilo zistiť informácie z prostredia ministerstva, ktoré hovoria o pokračujúcich čistkách po krátkej pauze.

Odliv zamestnancov má opäť začať po novom roku. Dôvod na prestávku je pomerne tragikomický – nie sú peniaze. Presnejšie absentujú peniaze, ktoré by slúžili na odstupné. Doteraz malo ministerstvo na odstupnom pri výpovediach minúť okolo 100-tisíc eur.

Šéfstvo rezortu preto vyčkáva na nový rok a schválený rozpočet, do ktorého sa zahrnie aj položka určená na výpovede. Očakávať ich môže približne 60-ka ďalších zamestnancov kultúry. Dôjde tak k značnej obmene pracovníkov.

Prepúšťanie by bolo oveľa ostrejšie a rýchlejšie, ale nedostatok financií stopol odovzdávanie výpovedí v mnohých inštitúciách, ktoré si ho nemohli dovoliť.

Dusnú atmosféru, ktorá vládne na ministerstve, priznal pre Aktuality jeden z už prepustených zamestnancov, súkromný galerista a kurátor Andrej Jaroš.

Situácia sa naďalej zhoršuje, vládne šikana či nátlaky zo strany ministerstva. Zamestnanci, ktorí odmietajú kroky vedenia, sú nálepkovaní titulom „protislovenské živly, voči ktorým sa zakročí“. A práve na nich sa začiatkom budúceho roka budú vzťahovať výpovede, len čo sa nájdu peniaze.

„Na ministerstve vládne príšerná atmosféra, pocit neistoty a zamestnanci čelia aj urážkam. Usídlila sa tam veľká apatia,“ potvrdzuje zdroj, ktorý tvrdí, že noví zamestnanci ministerstva, ktorí sa tam usídlili najmä pod taktovkou generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu ‚‚sú očami a ušami“ nového vedenia. Stali sa hlásnymi trúbami, ktoré mu chodia na zamestnancov donášať.

Kultúrni pracovníci, ktorí ešte neboli vymenení a prichádzajú do kontaktu s nasadenými zamestnancami Machalu, majú strach sa medzi sebou čo i len rozprávať.

Vracajú sa praktiky minulého režimu? Komunikáciu mali obmedziť aj „interné pravidlá“, ktoré mal zaviesť práve Lukáš Machala.

Podľa nich je napríklad zakázaná návšteva jednotlivých sekcií či odborov. „Výrazne sa zvýšilo aj odpočúvanie pevných liniek zamestnancov,“ dodáva zdroj s tým, že sa tým stupňuje kontrola zo strany vedenia. Ďalší z absurdných pravidiel má byť príkaz mať otvorené dvere na kanceláriách a zamestnanci si ich nesmú zatvárať.

Šéfka rezortu Martina Šimkovičová najskôr zrušila Kunsthalle Bratislava, ktorá skončila pod Slovenskou národnou galériou. Z nej odvolala jej riaditeľku Alexandru Kusú tesne po tom, ako najskôr adresovala výpoveď generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla Matejovi Drličkovi.

Začiatkom tohto týždňa došlo aj k odvolaniu riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Pánisa, za ktorého sa postavili aj kolegovia z českého Národného múzea.

Na jeho miesto sa dočasne dostal Anton Bittner, ktorého tam Šimkovičová presunula po odvolaní z postu dočasného vedenia po odvolanej Alexandre Kusej.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie