fbpx

Zvýšte svoju bežeckú výkonnosť: Kedy a ako trénovať počas celého roka!

Ilustračný obrázok. Zdroj: freepik.com

Ak sa behu venujete vážne, nestačí iba pravidelne trénovať, zlepšovať rýchlosť a predlžovať vzdialenosti. Ak chcete dosiahnuť pokrok, rozdeľte si bežecký rok na obdobia intenzívneho tréningu a fázy regenerácie, hovorí portál seznamspravy.cz.

Opakovať stále rovnaký tréning nemá zmysel. Aj keď to na začiatku nemusí byť zrejmé, čoskoro vás to prestane baviť. „Pre rast bežeckej výkonnosti je potrebné neustále meniť prístup, a preto je dôležité zahrnúť rôzne typy tréningov,“ hovorí tréner behu Martin Levý. Odporúča tiež nepreťažovať svoje telo dlhodobo a nečakať len na najlepšie výsledky.

 

Toto potvrdzuje aj fyzioterapeutka a aktívna bežkyňa Klára Tuzarová. „Často sa stretávam u rekreačných bežcov s dvoma zásadnými problémami. Ich tréning je jednotvárny, bez doplnkových aktivít a regeneračných návykov. Okrem toho zabúdajú na pravidelné dlhšie prestávky. Tým si neumožňujú zhodnotiť, ako sa cítia, a oddýchnuť si fyzicky aj psychicky. Tieto chyby vedú k stagnácii, zraneniam a niekedy aj k vyčerpaniu z behu,“ varuje Tuzarová.

 

Je dôležité mať plán pre bežecký rok a, ako hovorí Martin Levý, snažiť sa ho dodržiavať alebo sa mu priblížiť. Podľa Kláry Tuzarovej by mal byť bežecký rok vyvážený a doplnený aj inými športmi – napríklad štyrikrát týždenne beh a raz týždenne plávanie, spolu s iným športom pre radosť. Každý deň by mal byť pohybovo variabilný.

 

Ako si teda rozdeliť bežecký rok?

Zima by mala slúžiť na spomalenie a naberanie objemov – ide o pomalé behy s vyšším počtom kilometrov. Jar je ideálna na tréning sily a rýchlosti. Leto predstavuje vrchol bežeckého roka, kedy má telo najväčšiu silu a rýchlosť, a je vhodné na podávanie maximálnych výkonov, vrátane pretekov.

Jeseň: čas na fyzioterapiu, masáže a saunu

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie