fbpx

Exprezident USA Jimmy Carter oslavuje sté narodeniny: Žijúca legenda bude voliť prvú ženu do Bieleho domu

Na snímke bývalý prezident USA Jimmy Carter (vľavo) a viceprezidentka USA Kamile Harrisová (vpravo). Zdroj: aljazeera.com, whitehouse.gov

Najdlhšie slúžiaci americký prezident Jimmy Carter oslavuje v utorok svoje sté narodeniny v tom istom mestečku na juhu štátu Georgia, kde sa narodil v roku 1924, informuje SITA.

Mestečko Plains, kde Carter prežil viac než 80 zo svojich 100 rokov, malo v 20. rokoch 20. storočia menej ako 500 obyvateľov, dnes ich má približne 700. Na porovnanie, počet obyvateľov Spojených štátov sa od Carterovho narodenia takmer strojnásobil – v roku 1924 mala krajina 114 miliónov ľudí.

 

Prežil 40 % histórie USA

Keď Cartera inaugurovali v roku 1977, USA mali už 220 miliónov obyvateľov, pričom dnes tento počet vzrástol na približne 330 miliónov. Carter doteraz prežil 40 percent celej histórie USA od vyhlásenia nezávislosti v roku 1776.

Štyri roky pred jeho narodením prijatím 19. dodatku k ústave bolo ženám, vtedy najmä bielym, priznané volebné právo. Teraz sa Carter pripravuje odovzdať svoj hlas viceprezidentke Kamale Harrisovej v prezidentských voľbách.

 

Podpora Harrisovej

Ak by Harrisová vyhrala, stala by sa prvou ženou a zároveň osobou afroamerického a juhoázijského pôvodu, ktorá zastáva post prezidenta USA. Carterov vnuk Jason nedávno prezradil, že jeho starý otec má veľkú motiváciu dožiť sa chvíle, keď Harrisová vstúpi do histórie.

 

Carter, bývalý demokratický prezident, je všeobecne uznávaný za podporu ľudských práv a najmä za svoju úlohu sprostredkovateľa pri mierových rokovaniach z Camp Davidu medzi Egyptom a Izraelom v roku 1978.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie