fbpx

Zhubné ochorenia krvi: Odhalenie mýtov, ktoré vás môžu zbytočne vystrašiť

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Zhubné ochorenia krvi vyvolávajú obavy. Medzi najznámejšie patrí leukémia, lymfóm či myelóm. Okolo týchto ochorení však koluje množstvo laických mýtov, čo môže byť nebezpečné, uvádza idnes.cz.

Krv je nositeľkou života. Prenáša kyslík, oxid uhličitý, dôležité živiny, vitamíny, hormóny a enzýmy. No aj krv môže byť ohrozená rôznymi chorobami. Práve krvné ochorenia sú častým terčom neprávd, čo môže viesť k zbytočným obavám či k zanedbaniu príznakov, ktoré by mohli pomôcť včas zakročiť.

 

Pozrime sa na najčastejšie z nich:

1.Mýtus: Je to vzácne Môže sa zdať, že zhubné ochorenia krvi sú zriedkavé, no nie je to tak. Tieto choroby sú pomerne časté. Napríklad v Česku je každoročne diagnostikovaných niekoľko tisíc nových prípadov. Preto je dôležité rozpoznať príznaky a poznať možnosti liečby.

2. Mýtus: Týka sa to len starších ľudí Aj keď riziko vzniku ochorenia stúpa s vekom, môžu postihnúť všetky vekové skupiny, vrátane detí. Ak niektorý z uvedených príznakov pretrváva dlhšie alebo je neobvykle silný, je nevyhnutné konzultovať to s lekárom.

3. Mýtus: Nedajú sa rozpoznať Príznaky týchto chorôb sú identifikovateľné. Môžu zahŕňať únavu, časté infekcie, neobvyklé krvácanie, modriny, nočné potenie či neúmyselný úbytok hmotnosti. „Každý pacient s opakujúcou sa zvýšenou teplotou bez zjavnej príčiny by mal byť dôkladne vyšetrený,“ odporúča profesor Pavel Žák z Fakultnej nemocnice v Hradci Králové. Dlhšie trvajúca zvýšená teplota, ktorá prichádza a odchádza, je varovným signálom.

 

4. Mýtus: Diagnóza znamená zlú prognózu Vďaka pokrokom v medicíne existujú rôzne možnosti liečby. „Popri chemoterapii sa čoraz viac využíva cielená terapia a imunoterapia, vrátane vlastných upravených lymfocytov pacienta,“ tvrdí Michael Doubek, popredný odborník z LF MU Brno. Zhubné ochorenia krvi teda už nie sú nevyhnutne konečným verdiktom, ale liečiteľným problémom.

5. Mýtus: Prevencia neexistuje Zdravý životný štýl určite prispieva k prevencii. Navyše, niektoré ochorenia je možné zachytiť vďaka pravidelnému laboratórnemu vyšetreniu krvi. „Pri chronických lymfatických leukémiách ich často odhalíme náhodou bez prítomnosti príznakov a pacientov sledujeme,“ vysvetľuje Žák. Rovnako je možné rozoznať aj mnohopočetný myelóm.

 

A čo dedičnosť? Hoci niektoré formy môžu mať genetický základ, väčšina zhubných ochorení krvi nie je dedičná. Riziko vzniku choroby môže byť vyššie u ľudí s rodinnou anamnézou, no genetika nie je jediným faktorom. Na vznik týchto ochorení vplývajú aj environmentálne faktory, ako je vystavenie chemikáliám, žiareniu či infekciám vírusmi, ktoré môžu riziko zvýšiť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie