fbpx

Sme na prahu ďalšej VOJNY? Irán odpálil rakety na Izrael

Eskalácia konfliktu na Blízkom východe pokračuje; Irán vypálil na Izrael rakety. Na snímke vpravo miesta, kde sa všade rozozvučali sirény. Zdroj: X/Joe Truzman, Séamus Malekafzali

Biely dom v utorok (1.10.) oznámil, že podľa zistených informácii Irán pripravuje bezprostredný balistický raketový útok na Izrael.

AKTUALIZOVANÉ 19:00

Izraelská armáda v utorok (1.10.) večer oznámila, že Irán odpálil balistické rakety smerom na Izrael. Sirény, ktoré sa rozozvučali v Jeruzaleme, strednom a južnom Izraeli, varovali obyvateľov pred útokom a nariadili im skryť sa, píšu agentúry Reuters a AP. Daniel Hagari, hovorca izraelskej armády krátko pred odpálením rakiet uviedol, že zo strany Iránu očakávajú rozsiahly útok.

„Spojené štáty majú podozrenie, že Irán sa chystá bezprostredne odpáliť balistický raketový útok proti Izraelu. Aktívne podporujeme obranné prípravy na obranu Izraela pred týmto útokom. Priamy vojenský útok Iránu na Izrael bude mať pre Irán vážne dôsledky,“ uviedol vo vyhlásení vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu.

Podľa CNN sú USA pripravené urobiť čokoľvek, aby pomohli Izraelu zachytiť čokoľvek, čo by Irán naň vypálil, podobne ako Spojené štáty ponúkli svoju pomoc v apríli, keď Irán spustil vlnu dronových a raketových útokov na Izrael — väčšina z nich však bola úspešne zachytená, uviedol americký úradník.

USA očakávajú, že nadchádzajúci útok Iránu proti Izraelu by mohol byť podobný v rozsahu a intenzite tomu, ktorý sa odohral v apríli, povedal úradník pre CNN.  Krátko po zverejnení vyhlásenia USA izraelská armáda uviedla, že zatiaľ nezaznamenala žiadnu vzdušnú hrozbu zo strany Iránu. „Momentálne Izrael nevníma bezprostrednú hrozbu zo strany Iránu,“ povedal hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari.

V krátkom videu Hagari uviedol, že izraelské vojenské lietadlá momentálne prehliadavajú oblohu kvôli akejkoľvek bezprostrednej hrozbe z Iránu. „Sme na vrchole pohotovosti ako v ofenzíve, tak aj v defenzíve,“ dodal Hagari a varoval Irán, že akýkoľvek útok na Izrael bude mať dôsledky.

Napätie medzi Izraelom a Iránom sa v posledných týždňoch výrazne zintenzívnilo, keď Izrael zintenzívnil svoje úsilie proti hnutiu Hizballáh v Libanone, militantnej skupine podporovanej Iránom. Izrael v pondelok spustil pozemnú operáciu v južnom Libanone zameranú na Hizballáh.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval Izraelčanov, aby stáli spolu a dodržiavali pokyny frontových veliteľstiev, kedy narastajú obavy z bezprostredného útoku Iránu. Netanjahu povedal, že Izrael je uprostred kampane proti osi zla Iránu a mal špecifické požiadavky na izraelskú verejnosť.

„Čo od vás žiadam, sú dve veci: Po prvé – prísne dodržiavajte pokyny frontového velenia, to zachraňuje životy. A po druhé – stojte spolu,“ povedal Netanjahu vo vyhlásení. „Spojené štáty veľmi pozorne sledujú udalosti na Blízkom východe a sú odhodlané brániť Izrael,“ uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

„V tejto chvíli veľmi pozorne sledujeme vývoj situácie,“ povedal Blinken v krátkom vyhlásení po boku svojho marockého náprotivku. Blinken sa konkrétne nezmienil o Iráne ani o možnom útoku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie