fbpx

Národná transfúzna služba varuje: Kritický nedostatok krvi, darcovia typu A a O sú potrební okamžite!

Ilustračný obrázok. FOTO TASR - Roman Hanc

Národná transfúzna služba SR (NTS) hlási kritický nedostatok krvi typu A a O s negatívnym Rh faktorom a vyzýva všetkých darcov, aby čo najskôr prišli darovať krv.

Základné podmienky darovania krvi ostávajú nezmenené. Darcom môže byť osoba vo veku 18 až 60 rokov s minimálnou hmotnosťou 50 kilogramov. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri.

 

Darovať môžu len darcovia bez akýchkoľvek príznakov ochorenia, so všeobecne dobrým zdravotným stavom a pocitom pohody. Ak má darca prechladnutie či chrípku, darovanie je možné až po dvoch týždňoch od úplného uzdravenia a ukončenia antibiotickej liečby,“ informovala NTS na svojej webovej stránke.

 

Podmienky pre darcov

Osoby, ktoré prišli do kontaktu s pozitívnym prípadom COVID-19, musia dodržať špecifické opatrenia. Pokiaľ darca nemal žiadne príznaky infekcie dýchacích ciest, môže darovať krv až sedem dní po poslednom kontakte s nakazenou osobou. Ďalšie detaily sú dostupné na oficiálnych stránkach NTS SR.

 

Príprava na darovanie krvi je jednoduchá

Základom je pitný režim. Darca by mal 24 hodín pred odberom vypiť minimálne dva litre tekutín, ako sú voda, minerálka, čaj alebo ovocné šťavy. Dve hodiny pred samotným odberom sa odporúča prijať ďalších 500 ml tekutín. Káva je povolená. Pred odberom by sa mal darca vyvarovať hladovania, aby mal dostatok energie. NTS zároveň odporúča 12 hodín pred odberom vynechať mastné jedlá, ako sú syry, maslo, smotana či údeniny, ktoré môžu znížiť kvalitu krvi. Naopak, vhodné sú jedlá bohaté na sacharidy, ako napríklad ovocie, zelenina, sucháre alebo pečivo bez tuku.

 

Kde môžete darovať krv?

Národná transfúzna služba SR poskytuje možnosť darovať krv v rôznych odberových centrách po celom Slovensku. Tu sú niektoré z nich:

  • Bratislava: Limbová 3, Kramáre
  • Banská Bystrica: Námestie Ludvíka Svobodu 1, nemocnica F. D. Roosevelta
  • Košice: Trieda SNP 1, Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura
  • Martin: Priehradka 18A, Univerzitná nemocnica Martin
  • Nitra: Špitálska 6, Fakultná nemocnica Nitra
  • Nové Zámky: Slovenská 11/A, Fakultná nemocnica
  • Prešov: Hollého 14, Nemocnica sv. Jána Nepomuckého
  • Poprad: Banícka 803/28, nemocnica
  • Trenčín: Legionárska 28, nemocnica
  • Trnava: Andreja Žarnova 11, nemocnica
  • Žilina: Vojtecha Spanyola 43, nemocnica.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie