fbpx

Odvolaného riaditeľa Pánisa považujú v Česku za špičkového odborníka. Národné múzeum nešetrilo Šimkovičovú

Na odvolanie riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Pánisa ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou reaguje už aj riaditeľ českého Národného múzea Michal Lukeš. Foto: TASR/Pavel Neubauer, FB/SNM, nm.cz

Čistky v slovenskej kultúre si všimli aj v zahraničí. Na pondelkové odvolanie riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Pánisa reaguje už aj česká strana.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová podnikla behom dvoch dní zvláštne kroky v slovenských inštitúciách. Najskôr v pondelok odvolala bez udania dôvodu riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Pánisa, aby následne v utorok odvolala riaditeľa Slovenskej národnej galérie (SNG) Antona Bittnera, aby ho dočasne dosadila na kreslo odvolaného šéfa SNM.

Dlhoročný riaditeľ SNM Pánis pritom nie je žiaden nováčik, ale špičkový odborník s medzinárodným renomé. Tak znie vyjadrenie riaditeľa českého Národného múzea (NM) Michala Lukeša, ktorý sa vyjadril na Facebooku k čistkám v slovenskej kultúre.

„Pán Branislav Panis je špičkový odborník s medzinárodným renomé a podľa môjho názoru aj veľmi kvalitný človek. Slovenské národné múzeum je úspešnou a dobre pracujúcou inštitúciou. Jeho odvolaniu nerozumiem, nezaregistroval som žiadne výhrady k jeho práci,“ uviedol v oficiálnom stanovisku Michal Lukeš.

Podotýka, že české Národné múzeum so SNM spolupracovalo na viacerých úspešných projektoch, akým bola napríklad Česko-slovenská výstava, a aktuálne spolu pripravujú medzinárodnú výstavu venovanú Márii Terézii.

Upozorňuje, že Panis je tiež členom rady českého NM, a tak sa jeho odvolanie dotýka aj ich inštitúcie. „Pani ministerka kultúry SR má určite právo odvolávať svojich podriadených riaditeľov, ale spôsob, akým sa to deje teraz v prípade SNM, predtým Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie, považujem za veľmi nekultúrny a ľudsky neslušný,“ napísal šéf českého NM.

Ministerka Šimkovičová sa k odvolaniu neskôr vyjadrila a zdôvodnila ich „manažérskymi zlyhaniami, ktoré sú podľa nej „všeobecne známe““. Čo stojí za dôvodmi ale bližšie nešpecifikovala.

Šimkovičová od začiatku augusta ťahá šnúru odvolaní, ktoré začala najskôr generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla Matejom Drličkom, neskôr riaditeľkou Slovenskej národnej galérie Alexandrou Kusou. Proti jej krokom sa na Slovensku už uskutočnilo viacero protestov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie