fbpx

Zabudnite na skrášľovacie zákroky. Do jedálnička zaraďte PÄŤ potravín, ktoré výrazne spomalia starnutie

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Snažíme sa starať o zovňajšok a podstupujeme skrášľujúce procedúry, len aby pleť či telo samotné vyzeralo mladistvo. Začať treba ale niekde inde. Zaraďte do jedálnička niektoré potraviny, ktoré vám môžu výrazne spomaliť starnutie.

Starnutie je závislé od mnohých faktorov, no niet pochýb o tom, že jedným z najväčších je spôsob stravovania. Niektoré potraviny obsahujú živiny, ktoré tento proces spomaľujú alebo aspoň vytvárajú to zdanie, keďže majú obzvlášť dobrý vplyv na zdravie pokožky.

Vedomá výživa nie je užitočná len z hľadiska fyzického a duševného zdravia: veľmi pomáha aj pri spomaľovaní procesu starnutia. Aj keď samotné udržiavanie diéty nezabráni tvorbe vrások, je isté, že určité živiny, ako sú antioxidanty, zdravé tuky a bielkoviny, prispievajú k udržaniu zdravšej a tým aj mladšej pleti.

Paradajka

Paradajky majú veľa dobrých vlastností, ktoré sú spôsobené najmä vysokým obsahom lykopénu, informuje Blikk. Je to silný antioxidant, ktorý pomáha znižovať riziko chronických ochorení a chráni pokožku pred oxidačným stresom a škodlivými účinkami slnečných lúčov.

Konzumácia paradajok môže zlepšiť elasticitu pokožky a tým aj hĺbku vrások. Lykopén sa najlepšie vstrebáva v kombinácii so zdravými tukmi, ako je olivový olej alebo avokádo.

Olivový olej

Keď už hovoríme o zdravých tukoch, extra panenský olivový olej je mimoriadne zdravá zmena, pretože je tiež bohatý na antioxidanty. Štúdia z roku 2012 už dokázala, že ľudia, ktorí často konzumujú olivový olej, sú menej náchylní na predčasné starnutie pokožky.

Nenasýtené mastné kyseliny nachádzajúce sa v olivovom oleji majú silný protizápalový účinok, ktorý tiež prispieva k udržaniu pevnosti a pružnosti pokožky.

Zelený čaj

Zelený čaj je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením vplyvmi životného prostredia.

Neutralizujú tiež voľné radikály v pokožke, ktoré môžu urýchliť starnutie. Zelený čaj tiež podporuje zdravie srdca a znižuje riziko neurologických ochorení.

Ryby

Mastnejšie ryby, ako je losos, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie pokožky a majú protizápalové účinky.

Okrem toho proteíny v nich podporujú tvorbu kolagénu a elastínu a antioxidant astaxantín nachádzajúci sa v lososovi zlepšuje hydratáciu a elasticitu pokožky.

Tmavá (horká) čokoláda

Jedenie čokolády vám tiež môže pomôcť zostať mladými: pretože antioxidanty nazývané flavanoly v tmavej čokoláde podporujú elasticitu a hydratáciu pokožky.

Kakaové bôby, z ktorých sa čokoláda vyrába, majú vyššiu antioxidačnú kapacitu ako ktorákoľvek iná potravina a vysoká koncentrácia antioxidačných flavanolov v kakaových bôboch pomáha znižovať zápal pokožky spôsobený vystavením UV žiareniu, informuje health.howstuffworks.com.

Okrem toho konzumácia tmavej čokolády môže zvýšiť cirkuláciu v pokožke a zlepšiť jej schopnosť zadržiavať vlhkosť, čo môže znížiť výskyt vrások a pomôcť vám vyzerať mladšie.

Ale nie každá čokoláda je rovnaká, pokiaľ ide o spomalenie starnutia, k tomu vám pomôže tmavá čokoláda, ktorá poskytuje najväčšie výhody. Je to preto, že proces rafinácie spojený s výrobou iných druhov čokolády v skutočnosti odstraňuje väčšinu antioxidačných flavanolov, ktoré sú prospešné pre pokožku.

V jednej štúdii sa ukázalo, že pitie kakaového nápoja s vysokým obsahom flavanolu malo za následok zlepšenie elasticity pokožky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie