fbpx

Nedostatok policajtov bude koncom roka alarmujúci. Občania si na obyčajný výjazd môžu počkať aj hodiny

Predseda odborového zväzu polície Pavol Paračka. Foto: Miroslav Miklas/zivot.pluska.sk, FB/Polícia SR

Popri zdravotníkoch, ktorí plánujú hromadne podávať výpovede z nadčasoch po prípadnom schválení konsolidačného balíčka, sa negatívny stav prejavuje v ďalšom dôležitom segmente, ktorý sa stará o našu bezpečnosť.

Ocitnete sa v tiesni a zatelefonujete na linku 158 s prosbou o pomoc policajného zboru. Odpoveďou zboru bude: „Počkajte si dve-tri hodiny…“

Absurdný čas, ktorý sa onedlho môže stať krutou realitou. Do konca septembra totiž mohli policajti odovzdať žiadosť do civilu, ktorá by im garantovala nárok na štedrú valorizáciu výsluhového dôchodku o výške 14,5 percent.

Nedostatok policajtov sa čím ďalej viac prehlbuje a predseda odborového zväzu polície Pavol Paračka varuje, že do konca roka situácia vygraduje.

„Ak zarátame už aj výpovede podané v septembri, náš odhad je, že do konca roka odíde 1800 až 2000 policajtov,“ píšu Aktuality.

Pri číslach 2 000 odídených policajtoch možno hovoriť o celom Nitrianskom kraji, ten má takmer zhodný počet tabuľkových miest. „Je to, akoby nám z mapy zmizlo jedno krajské riaditeľstvo,“ ozrejmil Paračka.

Akútny nedostatok príslušníkov zboru pocítime najmä na obvodných oddeleniach a okresných riaditeľstvách, čiže na základných útvaroch, s ktorými prichádza verejnosť najčastejšie do kontaktu.

„Keď bude občan potrebovať pomoc, dojazd na miesto sa predĺži. Rovnako bude dlhšie trvať dokumentovanie trestnej činnosti alebo priestupkov. Už dnes zúfalo chýbajú kriminalistickí technici, ktorí zaisťujú stopy na mieste činu. Od nového roka ich bude ešte menej. „Občania nebudú čakať hodinu, kým príde veľký alebo malý výjazd, ale môžu čakať dve-tri-štyri hodiny,“ vysvetľuje nepriaznivú situáciu policajný odborár.

Najväčšia absencia policajtov je logicky v hlavnom meste. „Choďte sa pozrieť na oddelenie Bratislava Staré Mesto, tam už pomaly nemá kto slúžiť. Neviem, či vôbec ešte majú policajtov v hliadkovej službe,“ hovorí.

Nedostatok policajtov sa prejavuje už aj v Trnavskom či Nitrianskom kraji. Dávnejšie sa spomínal kritický stav aj na východe krajiny.

Poslanec Martin Dubéci interpeloval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, ktorý poskytol odpoveď o stave v Košickom kraji, ktorý je podľa neho „len“ štvrtý najhorší z hľadiska poddimenzovaného policajného personálu.

Najviac zasiahnutým okresom v Košickom kraji je Rožňava, tu chýba až 24 percent príslušníkov. Ostatné okresné riaditeľstvá v kraji majú menej ako 20 percent neobsadených miest.

Odídených policajtov pritom nie je možné nahradiť mávnutím čarovného prútika. „To nie je pásová výroba, kde človeka zaučíte za tri dni,“ vysvetlil.

Ani nový motivačný príspevok vo výške 5 000 eur nezrýchli výberový proces. Ak by sa aj prihlásili stovky nových záujemcov, potrvá mesiace, kým absolvujú školu. Ani ukončenie štúdia neznamená, že sa z absolventa stane hotový policajt.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie