fbpx

Slováci najviac zomierajú na TOTO ochorenie. Odborníci zistili šokujúce zistenie

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Na obávanú chorobu každý týždeň zomrie desiatka ľudí aj na Slovensku. Dokonca v úmrtnosti na toto ochorenie sme prví na svete. Najnovšie teraz prišli svetoví odborníci na možnú príčinu vzniku tejto zákernej choroby. Ide o rakovinu hrubého čreva, ktorej sa nevyhnú ani mladší ľudia.

Podľa posledných poznatkov stúpa aj počet ľudí mladších ako 50 rokov, ktorí bojujú s touto chorobu. Vedci z univerzity v americkom Ohiu roky skúmali, čo môže stáť za stúpajúcim počtom ľudí mladších ako 50 rokov trpiacich rakovinou hrubého čreva. Portál Metro píše, že odborníci zistili, že možnou príčinou je kombinácia stravy s vysokým obsahom cukrov a nedostatkom vlákniny, ktorá môže spôsobiť premnoženie baktérie nazývanej Fusobacteria, ktorá žije v ľudských črevách.

Následne dochádza k starnutiu buniek v črevnej mikroflóre a k vzniku rôznych zápalov v črevách, ktoré môžu viesť až k vzniku rakoviny. Staršie bunky sú totiž náchylnejšie na rakovinu.

Veľké nebezpečenstvo predstavujú najmä niektoré diéty, pri ktorých je nízky príjem vlákniny. Výskum ukázal, že pacienti, ktorí sa dlhodobo nestravovali zdravo, mali črevné bunky v priemere o 15 rokov staršie, ako je ich reálny vek. Vedci prišli aj na to, že starší pacienti trpiaci rakovinou hrubého čreva mali bunky, ktoré zodpovedali ich skutočnému veku.

Na Slovensku ročne pribudne 4000 chorých, z toho polovica zomrie

Na Slovensku každý týždeň zomrie až 32 Slovákov na rakovinu hrubého čreva. Každoročne pribudne na Slovensku až vyše 4000 pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Polovica z nich na chorobu zomrie, informuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Zachytiť ochorenie a predísť mu môže včasný skríning s názvom OnkoKontrola, ktorý je na Slovensku možný od roku 2019. Ide o štátom riadený a vyhodnocovaný preventívny program pod dohľadom Národného onkologického inštitútu. Ľudia vo veku 50-75 rokov bez príznakov sa môžu každé dva roky nechať vyšetriť u svojho všeobecného lekára testom na skryté krvácanie do stolice alebo raz za 10 rokov kolonoskopicky u gastroenterológa. Zdravotné poisťovne hradia kolonoskopiu každému občanovi staršiemu ako 50 rokov raz za 10 rokov.

Slovensko je krajinou s najvyššou úmrtnosťou na toto ochorenie. Vo výskyte tejto rakoviny nám patrí druhá priečka spomedzi všetkých krajín. Problémom je, že ľudia sa nedajú včas vyšetriť. „Kolorektálny karcinóm má pritom až 90-percentnú liečiteľnosť, ak sa zachytí v počiatočných štádiách,“ tvrdí hlavný odborník na gastroenterológiu MUDr. Martin Huorka.

Hoci záujem o vyšetrenie v porovnaní s minulosťou rastie, stále nie je dostatočný. V roku 2022 sa zúčastnilo vyšetrenia – skríningu 44,4 % mužov a žien vo veku 50-75 rokov. Na výraznejšie zníženie výskytu rakoviny hrubého čreva je potrebná účasť okolo 70 percent.

Medzi ďalšie príčiny vzniku rakoviny hrubého čreva vrátane nezdravej stravy patria aj alkohol, fajčenie, cukrovka, nadváha a obezita a sedavý životný štýl.

Aké sú jej príznaky?

Medzi najčastejšie príznaky rakoviny hrubého čreva patria:

  • slabosť,
  • únava,
  • zmeny vo vyprázdňovaní čreva – hnačka, zápcha, prípadne ich striedanie,
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti,
  • nechutenstvo,
  • nadúvanie,
  • bolesti brucha,
  • plynatosť,
  • kŕče v bruchu, krv v stolici,
  • nedostatok červených krviniek a krvného farbiva hemoglobínu.

Uviedla to Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva na svojej webovej stránke.

Priblížila, že tieto príznaky sa objavujú aj pri iných chorobách a zároveň sú veľmi nešpecifické. Podobné ťažkosti môžete mať pri zápaloch čreva, hemoroidoch, syndróme dráždivého čreva a podobne. Preto je dôležité príznaky nepodceňovať a čo najskôr navštíviť lekára, ktorý určí správnu diagnózu a aj liečbu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie