fbpx

Vysoké výdavky Sociálnej poisťovne: Čo bude s dôchodkami?

Ilustračné foto. Zdroj: TASR, Freepik

Poistenci Sociálnej poisťovne sa napriek jej vysokým nákladom nemusia obávať, že by nedostali vyplatený dôchodok. Sociálna poisťovňa uisťuje svojich poistencov, že ich nároky na dôchodkové a iné dávky sú bezpečné. Podľa legislatívy o sociálnom poistení je zaručené, že poisťovňa vždy disponuje dostatočnými finančnými prostriedkami na vyplatenie týchto dávok, uvádza SITA.

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ) oznámil, že pre tento rok nebude plánovaný transfer financií určený na dôchodkový systém vo výške 1,6 miliardy eur postačujúci, keďže za prvých šesť mesiacov tohto roka sa z neho minulo už 81 %.

 

Výdavky na predčasné dôchodky vzrástli o 289 %.

Podľa správy NKÚ presiahli výdavky Sociálnej poisťovne na starobné dôchodky v prvom polroku 2024 4,7 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 17 %. Výrazne sa zvýšili aj výdavky na predčasné starobné dôchodky, ktoré medziročne vzrástli až o 289 % a za prvých šesť mesiacov dosiahli takmer 239 miliónov eur.

Ako uviedol Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne, transfer financií zo Všeobecnej pokladničnej správy sa realizuje v súlade so zákonom, čo zaručuje platobnú schopnosť Sociálnej poisťovne. Transfer závisí od úrovne príjmov z odvodov a výdavkov poisťovne v danom období a o potrebe dodatočných prostriedkov sa priebežne konzultuje s Ministerstvom financií Slovenskej republiky.

 

„Pri príprave rozpočtu na rok 2024 v roku 2023 nebol predmetom rozpočtu 13. dôchodok, nakoľko v danom čase išlo stále o štátnu dávku, ktorú vyplácala Sociálna poisťovňa. V apríli 2024 prišlo ku schváleniu zákona č.87/2024, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003. Týmto zákonom sa mení charakter 13. dôchodku zo štátnej dávky na dávku sociálneho poistenia. Z tohto dôvodu sa zvýšia výdavky Sociálnej poisťovne v roku 2024 o 800 miliónov eur,” vysvetlil Kontúr.

Celkové výdavky za tento rok sú 14,3 miliardy eur

Podľa jeho slov bol rozpočtovaný transfer zo štátneho rozpočtu z tohto dôvodu navýšený v očakávanej skutočnosti predloženej Ministerstvu financií Slovenskej republiky v máji 2024 na sumu 2,5 miliardy eur.

 

Sociálna poisťovňa k 31. augustu 2024 predpokladá celkové výdavky za rok 2024 v celkovej výške 14,3 miliardy eur, čo predstavuje nárast o jednu miliardu eur oproti schválenému rozpočtu. Hovorca uviedol, že takéto výrazné zvýšenie výdavkov spôsobilo najmä zmena štátnej dávky na riadny 13. dôchodok (800 miliónov eur) a zvýšené výdavky dôchodkového poistenia (200 miliónov eur).

 

„Sociálna poisťovňa robí všetky úkony a rozhodnutia v záujme hospodárnosti a efektívnosti. Náklady na chod inštitúcie nespôsobujú nadmerné výdavky Sociálnej poisťovne. V oblasti vyplácania dávok (sociálnych alebo štátnych) je vykonávateľom rozhodnutí v súlade s platnou legislatívou,” uviedol na záver Kontúr.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie