fbpx

Zákon verzus sloboda: Čo stoja technologické platformy pokuty v Rusku?

Zdroj: TASR/AP, Pexels/Brett Jordan

Ruské úrady udelili spoločnostiam Google a Discord pokuty vo výške 3,5 milióna rubľov (približne 35 800 eur) za nedodržanie miestnych pravidiel o online obsahu. Google čelí tejto sankcii za neodstránenie obsahu, ktorý Moskva považuje za nelegálny, zatiaľ čo Discord dostal pokutu za neobmedzenie prístupu k zakázaným informáciám. Píše o tom agentúra TASR.

Pokuty boli udelené moskovským súdom v rámci dlhodobej snahy Ruska kontrolovať digitálny priestor a zabezpečiť, aby zahraničné technologické platformy dodržiavali tamojšie pravidlá.

Rusko už niekoľko rokov tlačí na zahraničné spoločnosti, aby odstraňovali obsah, ktorý vláda označuje za nezákonný, a tieto pokuty bývajú časté, hoci nie vysoké. Tento trend sa výrazne zintenzívnil od začiatku vojny na Ukrajine. Google, najmä jeho platforma YouTube, sa stal terčom zvýšeného dohľadu kvôli blokovaniu ruských médií a kanálov spojených s verejnými činiteľmi.

Napriek tomu, že finančné pokuty nepredstavujú pre tieto spoločnosti veľkú záťaž, Rusko pokračuje v tlaku na dodržiavanie svojich zákonov, čím sa zahraničné platformy ocitajú v komplikovanej situácii.

Pokračujúci tlak zo strany ruských úradov naznačuje, že podobné sankcie môžu byť v budúcnosti častejšie, čím sa Rusko snaží udržať nad internetom pevnejšiu kontrolu. Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine Rusko ešte viac sprísnilo svoje kroky voči západným technologickým spoločnostiam s globálnym vplyvom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie