fbpx

Orbán sa vyhráža EÚ: Tvrdí, že dopraví migrantov do Bruselu

Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Balogh, MTI-Szilard Koszticsak

Maďarský premiér Viktor Orbán počas svojho prejavu v parlamente ostro kritizoval postoj Bruselu voči migrácii. V pondelok vyhlásil, že ak bude Brusel naďalej tlačiť na potrestanie Maďarska za jeho prístup k migrantom, Budapešť môže dopraviť migrantov priamo na hlavné námestie v Bruseli.

Ak nás Brusel bude chcieť potrestať, dostane, čo si zaslúži. Dopravíme priamo na bruselské námestie, tých migrantov, ktorí sa snažia dostať cez maďarské hranice,“ povedal Orbán.

Podľa českých noviniek, v tejto súvislosti tiež upozornil, že niektoré krajiny ako Nemecko, Holandsko či nový francúzsky premiér Michel Barnier už pristúpili k zavádzaniu kontrol na svojich hraniciach, čo považuje za dôkaz, že „éra voľného cestovania po Európe sa blíži ku koncu.“ Orbán uviedol, že stačilo nasledovať maďarský príklad a migrantom by sa nepodarilo dostať do Európy.

Premiér vyjadril sklamanie nad tým, že Maďarsko muselo, podľa jeho slov, platiť za ochranu Európy. Pripomenul, že počas vrcholiacej migračnej krízy Maďarsko postavilo na svojich južných hraniciach plot, ktorý monitorujú vojaci a policajti, čím zabránili vnikaniu migrantov z Balkánu.

Orbán sa v prejave venoval aj vojne na Ukrajine, kde opäť zopakoval svoj názor, že vojna nemá riešenie na bojisku. „Je potrebné uzavrieť prímerie, rokovať a dosiahnuť mier,“ povedal maďarský líder. Kritizoval západné krajiny, ktoré podľa neho zlyhali vo svojej stratégii a zapojili sa do konfliktu na základe mylných výpočtov.

Podľa politico.com, Maďarsko v posledných rokoch čelí kritike za svoje tvrdé migračné politiky, ktoré porušujú pravidlá EÚ. Európsky súdny dvor nedávno uložil Budapešti pokutu vo výške 200 miliónov eur za nedodržiavanie zákonov EÚ týkajúcich sa azylových postupov. Maďarsko nezákonne zadržiavalo žiadateľov o azyl a deportovalo ich bez možnosti odvolať sa, čím porušilo európske právne normy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie