fbpx

Zvýšenie DPH zasiahne každú rodinu: Opozícia varuje pred dôsledkami na samosprávy a služby

Predseda PS Michal Šimečka (vľavo), predseda vlády Robert Fico (vpravo). Zdroj: TASR

Slováci zaplatia viac na daniach, no kvalita služieb sa nezlepší. Konsolidačný balíček podľa lídra opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku najviac zasiahne občanov a poškodí miestne samosprávy, uvádza TASR.

Na pondelkovej tlačovej konferencii Šimečka kritizoval vládu, že namiesto úspor vo výdavkoch štátu zvyšuje DPH na 23 %, čo negatívne ovplyvní všetkých obyvateľov Slovenska.

 

„Hoci všetci budeme platiť viac, tak nebudeme za to dostávať kvalitnejšie služby, nebude za to lepšie zdravotníctvo, napokon do zdravotníctva ide menej peňazí,“ vyhlásil Šimečka.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič vysvetlil, že konsolidačné opatrenia predstavujú zlyhanie partnerského dialógu zo strany vlády a predstavujú značné riziko pre fungovanie miestnych samospráv v nadchádzajúcich rokoch. Podľa neho by konsolidácia nemala byť na úkor samospráv, keďže v súčasnosti kraje dostávajú 30 % z výberu daní, mestá a obce 70 %. Po novom by sa však podielová daň znížila na 29,5 %, čo Viskupič považuje za prekročenie hranice zo strany vlády.

 

Ak sa prestanú rozvíjať regióny, tak očakávajme odchod mladých ľudí. Myslím, že zvyšovanie poplatkov napríklad v zariadeniach sociálnych služieb alebo predraženie dopravy, zvýšenie cestovného sú tie krízové scenáre, o ktorých hovoríme, že toto nastane. Zvýšenie sadzby DPH bude mať vplyv na každú jednu rodinu, každého jedného obyvateľa kraja alebo mestá a obce,“ uviedol Viskupič.

 

Zároveň upozornil, že samosprávy budú mať budúci rok medziročný pokles daňových príjmov o viac ako 20 miliónov eur. Rozpočty krajov budú navyše zaťažené nárastom platov o ďalších 50 miliónov eur v dôsledku valorizácie.

 

Vyzývam vládnych predstaviteľov, aby nekonsolidovali verejné financie na úkor fungujúcich samospráv, ktoré si svoju úlohu plnili. Musíme sa správať zodpovedne, musíme prijímať vyrovnané rozpočty a nie je dnes situácia v samosprávach taká, aby mohla byť konsolidácia na úkor rozpočtov obcí či miest,“ dodal Viskupič na záver.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie