fbpx

Moderné otroctvo: Bratský gang vykorisťoval Čechov pracujúcich v McDonald’s, žili v neľudských podmienkach

Dvoch bratov, Zdeňka a Ernesta Červenákových, obvinili z vedenia gangu, ktorý vykorisťoval pracujúcich Čechov v Spojenom kráľovstve. Foto: BBC, Metropolitná polícia, TASR/AP

Na svete fungujú gangy, ktoré využívajú záujem ľudí o prácu v zahraničí s vidinou lepšieho zárobku. Skupinu Čechov roky využíval gang, ktorý ich nútil odovzdávať veľkú časť výplaty. Dotknutí bývali v neľudských podmienkach.

V britskej pobočke amerického reťazca s rýchlym občerstvením McDonald’s a v továrni na pečivo pracovali ako moderní otroci českí občania. Gang podľa zistení BBC vykorisťoval 16 ľudí z Českej republiky viac ako štyri roky, informuje Blesk. Zapojené firmy varovné signály dlho prehliadali.

Obeťami boli ľudia pochádzajúci zo zraniteľného prostredia. Väčšinou boli bez domova alebo drogovo závislí. Pracovali buď v reštaurácii rýchleho občerstvenia, alebo v továrni, ktorá dodávala pečivo supermarketom, ako je Asda, Coop, Marks & Spencer, Sainsbury’s, Tesco a Waitrose.

Zarábali síce aspoň zákonom stanovenú minimálnu mzdu, ale gang im ju takmer celú zabavoval. Na jeden účet chodila výplata pre štyroch ľudí. Žili za pár libier denne v stiesnených podmienkach v deravej kôlni a v nevykúrenom karavane. Polícia zistila, že z ich práce gang financoval luxusné autá, zlaté šperky a nehnuteľnosť v Českej republike.

Obete pracovali v pobočke McDonald’s v Caxtone v grófstve Cambridgeshire. Ďalší ľudia boli zamestnaní v spoločnosti vyrábajúcej chlieb pita, ktorá mala továrne v Hoddesdone v grófstve Hertfordshire a v Tottenhame v severnom Londýne a vyrábala tovar vlastnej značky supermarketov.

Vykorisťovaným ľuďom sa podarilo utiecť domov. Gang ich ale vypátral a uniesol späť do Británie. Ich utrpenie skončilo v októbri 2019, keď kontaktovali políciu v Českej republike, ktorá následne dala tip svojim britským kolegom.

V britskej pobočke amerického reťazca s rýchlym občerstvením McDonald’s a v továrni na pečivo pracovali ako moderní otroci českí občania. Žili za pár libier denne v stiesnených podmienkach v deravej kôlni a v nevykúrenom karavane. Foto: Metropolitná polícia

S BBC hovoril aj Pavel, ktorý sa vzdal práva na anonymitu. Novinárom povedal, že bol v Českej republike bezdomovcom, keď ho gang v roku 2016 oslovil.

Hovorí, že ho nalákali na falošný prísľub dobre platenej práce v Británii, kde Česi v tom čase mohli legálne pracovať. Skúsenosť, ktorú si odtiaľ odniesol, na ňom ale podľa jeho slov zanechala trvalé následky.

„Poškodenie môjho duševného zdravia sa nedá napraviť, navždy to bude žiť so mnou,“ hovorí muž a dodáva, že mu vykorisťovatelia dávali v hotovosti len niekoľko libier denne, hoci v pobočke McDonald’s pracoval 70 hodín týždenne.

Gang viedli dvaja bratia – Ernest a Zdeněk Dřevěňákovi. „Mali sme strach. Keď by sme utiekli domov, Ernest Dřevěňák mal v našom meste mnoho priateľov,“ vysvetlil Pavel. Hovorí, že časť zodpovednosti nesie aj McDonald’s. „Cítim sa firmou čiastočne zneužitý, pretože nekonali,“ pripustil.

Gang zabavoval pasy všetkých svojich obetí a ovládal ich násilím a strachom, zistila polícia. Zapojené firmy roky prehliadali varovné znamenia, že zamestnávajú moderných otrokov, napísala BBC po preskúmaní právnych dokumentov z procesu s gangom a z rozhovorov s tromi obeťami.

Britská odnož McDonald’s teraz uviedla, že zlepšila systémy na odhaľovanie „potenciálnych rizík“. Britské maloobchodné konzorcium oznámilo, že jeho členovia sa z prípadu poučia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie