Akcia Úradu pre reguláciu hazardných hier bola naplánovaná na základe vlastne pátracej činnosti úradu a prebehla v spolupráci s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Banskej Bystrici. V podniku mali prevádzkovať až 12 automatov, konkrétne išlo o videohry a 2 kusy pokrových stolov, ktoré nemali udelenú potrebnú licenciu.  TASR o tom informovala Henrieta Vartovník Borowiecka z kancelárie generálneho riaditeľa ÚRHH.

Všetky stroje preto zaistili. „Dôvody na zaistenie technických zariadení a pokrových stolov bolo porušovanie ustanovení § 4 ods. 3 a 4 zákona o hazardných hrách, a teda prevádzkovanie hazardných hier bez udelenej alebo vydanej licencie.“ hovorí generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš.

Zároveň dodal, že „boj proti nelegálnemu hazardu je absolútnou prioritou Úradu pre reguláciu hazardných hier. V súčasnosti, bohužiaľ, sledujeme trend smerujúci k rozmachu nelegálneho hazardu v podobe vzniku nelegálnych prevádzok, pričom tento problém sa týka najmä väčších miest, ktoré zvolili cestu absolútneho zákazu hazardných hier na svojom území.“

Majú zakázané hazardné hry

Podľa aktuálnej platnej legislatívy totiž majú obce právo regulovať hazard na svojom území a dokonca ho aj úplne zakázať. Jedná sa o takzvané zákazové všeobecné záväzné nariadenia. Týmto nariadením vedia úplne zakázať umiestňovanie herní a kasín na svojom území. Taktiež môžu pristúpiť k obmedzujúcemu všeobecnému záväznému nariadeniu, prostredníctvom ktorého vedia umiestnenie herní regulovať.

Ako sme Vás už informovali nedávno, ešte v máji tohto roka, Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici prijalo všeobecné záväzné nariadenie, ktorým schválilo úplný zákaz herní a kasín v ich meste. Výnimkou je jedno kasíno, ktoré má udelenú platnú licenciu až do roku 2028.

„Pri prijímaní všeobecne záväzných nariadení (VZN), ktorými obce a mestá zakazujú hazard na svojom území, je vždy nevyhnuté dôsledne zvážiť aj riziká vyplývajúce z následného rozmachu  nelegálneho hazardu, ktorý na seba viaže aj hrozbu páchania ďalšej trestnej činnosti. Každopádne v dôraznom potláčaní nelegálneho hazardu tak, ako sme to urobili v Banskej Bystrici, bude Úrad pre reguláciu hazardných hier pokračovať.“ hovorí Martin Bohoš v tlačovej správe a zároveň dodáva, že „regulácia hazardných hier a edukácia v oblasti zodpovedného hrania je aj naďalej tou najvhodnejšou cestou ako k hazardným hrám pristupovať.“

Hrozí im pokuta do výšky 500 000 eur

Prevádzkovanie hazardných hier bez platnej licencie je na území Slovenska zakázané. Za porušenie zákona hrozí fyzickej osobe pokuta vo výške 20 000 eur až do 250 000 eur. Pri právnických osobách sa pokuta môže vyšplhať až do výšky 500 000 eur.

Navyše okrem toho Úrad upozorňuje aj na trestnoprávnu rovinu. Podľa § 230 Trestného zákona je za nelegálne prevádzkovanie hazardných hier trestná sadzba odňatia slobody v rozsahu 1 až 15 rokov.