fbpx

Šimkovičová s Machalom totálne zlyhávajú. Slovenské hrady a pamiatky vyvesili čierne vlajky

Iniciatíva Čierne diery informuje, že slovenské pamiatky na protest vyvesili čierne vlajky z dôvodu chýbajúcich financií na obnovu. Vľavo ministerka kultúry Martina Šimkovičová, Lukáš Machala. Vpravo Budatínsky hrad a hrad Devín. Foto: TASR/Pavol Zachar, bratislavskykraj.sk, slovakia.travel

Ministerstvo kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej je dlhodobo pod paľbou kritiky pre chýbajúcu fundovanosť. Najnovšie sa v problémoch zmietajú národné pamiatky, ktorým sa zatiaľ nedostalo peňazí na obnovu.

Slovenské hrady a pamiatky budú od pondelka symbolicky „zdobiť“ čierne vlajky, prípadne sa ponoria do tmy vypnutím osvetlenia.

Aktuálne sa zapojilo už vyše 40 pamiatok, pričom ide napríklad o hrady Devín, Hrušov, Súľov, Strečno, ale aj o kaplnku Katarínka, kaštieľ v Modre a mnohé ďalšie, informuje Denník N.

Správcovia našich pamiatok, odborníci a združenia, ktoré sa podieľajú na ich zveľaďovaní a obnove, chcú tichým štrajkom upozorniť, že rezort kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej a jej kolegu, generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Lukáša Machalu zlyháva v oblasti pamiatok.

Pamiatkari nemôžu pokračovať v zlepšovaní stavu kultúrnych pamiatok, keďže stále nedostali peniaze z projektu.

Pomoc by im pritom poskytol dotačný program Obnovme si svoj dom, ktorý existuje už 20 rokov. Zameriava sa na podporu projektov, ktoré smerujú k ochrane národných kultúrnych pamiatok, píše sa na webe rezortu.

Po prvýkrát sa ale projekt ocitá v problémoch. Podľa Denníka N sa už mesiace čaká na vyhodnotenie žiadostí o finančné príspevky, ktoré by pomohli s obnovou pamiatok. Do dnešného dňa nie sú ani známe všetky výsledky, pričom vedenie ministerstva kultúry vraj ignoruje stanoviská odborných komisií.

„Dôsledok? Murárska sezóna je prerušená. Archeologické a pamiatkové výskumy stoja. Cez strechy zateká a nebudú opravené pred zimou. Koľko pamiatok ju prežije?“ upozorňujú odborníci, ktorí spustili protestnú akciu.

Združenie Čierne diery sa viac rokov zaoberá mapovaním slovenských pamiatok, ktoré chátrajú a sú v zlom stave. Iniciatíva pritom vyzvala ďalšie miesta a pamiatky, aby sa zapojili a vyvesili čierne vlajky ako symbol protestu.

Združenie v statuse na sociálnej sieti tvrdí, že „slovenská kultúra zažíva temné časy“. V stanovisku sa okrem iného píše, že „na rezorte kultúry zamrzla pomoc stovkám pamiatok! A najhoršie je, že nejde len o pamiatky, ale celkovo o kultúru. Ministerstvo kultúry vyhadzuje odborníčky a odborníkov z popredných kultúrnych inštitúcií a ďalšie na rade majú byť pamiatkové úrady. Inštitúcie chcú zlúčiť pod seba, aby ich mohli lepšie ovládať. Starostlivosť o pamiatky to ochromí, ak o nich namiesto expertízy budú rozhodovať účeloví nominanti.“.

Ministerstvo kultúry SR robí maximum pre to, aby proces dotačných programov prebiehal čo najplynulejšie, v záujme žiadateľov, efektívneho čerpania finančných prostriedkov i súlade s platnou legislatívou, ktorá umožňuje výrazne dlhšie čerpanie kapitálových výdavkov.

Rezort reagoval na iniciatívu združení venujúcich sa údržbe a obnove pamiatok i propagácii kultúrneho dedičstva, ktoré na znak tichého protestu voči aktuálnemu stavu dotačného programu Obnovme si svoj dom vyzvalo správcov pamiatok vyvesiť čierne vlajky. Iniciatívu berie rezort na vedomie.

Ministerstvo si uvedomuje, že dotačný program Obnovme si svoj dom je dôležitým nástrojom na podporu obnovy kultúrnych pamiatok. Odmieta však snahy o vonkajší tlak či diktát zo strany záujmových skupín, ktoré by mohli tento proces ovplyvňovať.

„Podpora kultúrnych projektov musí byť v súlade so spoločenskými a hodnotovými prioritami celej spoločnosti tak, aby neboli v rozpore s tým, k čomu sa vedenie rezortu hlásilo pred voľbami. A rovnako tak musí byť v súlade s programovým vyhlásením vlády,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Petra Bačinská.

V súvislosti s vyhodnocovacím procesom zdôraznila, že hodnotenia komisií sú neoddeliteľnou súčasťou rozhodovacieho procesu, nie však jediným kritériom pre prideľovanie dotácií. „Ministerka kultúry má právo zasiahnuť do rozhodovacieho procesu ohľadom prideľovania dotácií v akomkoľvek rozsahu,“ upozornila.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie