fbpx

Vlaky medzi Žilinou a Rajcom nahradia autobusy, ŽSR plánujú niekoľkomesačnú výluku

Ilustračné foto. Zdroj: TASR, Veronika Mihalíková

Železničná stanica Žilina prechádza rozsiahlou modernizáciou. Čoskoro sa dlhodobá výluka dotkne ďalšieho spoja pri Žiline. Cestujúcich mesiace odvezú autobusy namiesto vlakov.

Najbližších sedem mesiacov nebudú na železničnej trati medzi Žilinou a Rajcom premávať vlaky. Dôvodom je pokračujúca modernizácia žilinského železničného uzla.

Ako informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický, vlaky na trati Žilina – Rajec budú od 1. októbra 2024 do 30. apríla 2025 nahradené náhradnou autobusovou dopravou, ktorá bude premávať podľa špeciálneho cestovného poriadku.

„Počas víkendov a sviatkov dôjde k výraznejším zmenám odchodov a príchodov spojov oproti súčasnosti. Autobusy náhradnej dopravy budú pristavené pred budovou železničnej stanice na hlavnej ceste vpravo pri nástupištiach č. 6 a 7,“ uviedol Drevický.

Z dôvodu rozsiahlych obmedzení na infraštruktúre v rámci modernizácie uzla Žilina nebude možné na trati Žilina – Rajec od 1.10.2024 do 30.4.2025 realizovať železničnú dopravnú obsluhu. V tomto období budú odrieknuté všetky vlaky a namiesto nich bude zavedená náhradná autobusová doprava (NAD). Zdroj: zssk.sk

Podľa hovorkyne Železníc SR Vladimíry Bahýlovej bude počas výluky demontované staré koľajisko, aby sa mohla plnohodnotne dokončiť rekonštrukcia mosta ponad Kysuckú ulicu.

„Súčasne budú prebiehať práce na zriadení železničného spodku, železničného zvršku, odvodnenie, pokládka nových výhybiek, ktoré umožnia jazdy vlakov v traťovom úseku Žilina – Bytčica na nové nástupištia č. 3 a 4, ktoré sú už v prevádzke,“ priblížila Bahýlová.

Doplnila, že nasledovať bude výstavba trakčného vedenia, výstavba káblovodov a spustenie zabezpečovacej techniky, ktorá je potrebná pre zabezpečenie plnohodnotnej bezpečnej vlakovej cesty pre príslušný vlak.

Od 1. októbra zároveň dochádza k zmene v organizácii dopravy na žilinskej železničnej stanici, keď budú uzatvorené staré nástupištia s označením 1, 1R, 2, 5, 6 a 7 a všetky vlaky budú prepravované po novej časti koľajiska. „Cestujúcim budú k dispozícii nové nástupištia č. 3 a 4 pre vlaky všetkých smerov okrem Rajca.

Cestovný poriadok NAD Žilina – Rajec a späť platný od 1.10.2024 počas pracovných dní Zdroj: ZSSK

Pre regionálne rýchliky z Bratislavy a do Bratislavy (vlaky č. 701 – 716) bude slúžiť dočasné nástupište s označením U, ktoré je prístupné z podchodu z Národnej, respektíve z Uhoľnej ulice,“ dodala Bahýlová.

Cestovný poriadok NAD Žilina – Rajec a späť platný od 1.10.2024 počas sobôt, nedieľ a sviatkov. Zdroj: ZSSK
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie