fbpx

Pôjdu pred súd: Marine Le Pen čelí so spolupracovníkmi obvineniu zo sprenevery

Šéfka francúzskej krajnej pravice Marine Le Pen (vľavo) čelí obvineniam zo sprenevery finančných prostriedkov EÚ. Zdroj: TASR/AP

Marine Le Penová a 26 členov krajne pravicového Národného združenia (RN) čelí obvineniam v súdnom procese. Sú podozriví, že využívali peniaze určené na zamestnanie asistentov v Európskom parlamente na financovanie iných straníckych pracovníkov, píše Denník N.

Poslanci europarlamentu dostávajú prostriedky na pokrytie nákladov vrátane miezd svojich zamestnancov, no tieto prostriedky nesmú byť použité na financovanie aktivít strany. Jordan Bardella, súčasný predseda RN a europoslanec, sa tohto súdneho procesu nezúčastňuje.

Marine Le Penová je obvinená ako líderka strany aj ako europoslankyňa za najímanie fiktívnych asistentov. Prokuratúra tvrdí, že Thierry Légier, obvinený v tomto prípade, pracoval ako telesný strážca Le Penovej a jej otca v rokoch 2005 až 2012, no poberal plat ako poslanecký asistent.

Jean-Marie Le Pen, 96-ročný zakladateľ strany, sa na súdnom konaní, ktoré potrvá do 27. novembra, nezúčastní pre zdravotné problémy.

Ak budú Le Penová a ostatní obvinení uznaní vinnými, hrozí im až desaťročné väzenie, pokuta do výšky jedného milióna eur a zákaz vykonávať verejnú funkciu na päť rokov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie