fbpx

Extrémistovi Bombicovi zamietli odvolanie, Británia ho vydá na Slovensko

Extrémistu Bombica, s ktorým viackrát diskutovali aj vládni predstavitelia, by mala Británia vydať na Slovensko. Zdroj: Instagram/davidpuchovsky; Denník N

Slovenský extrémista a konšpirátor Daniel Bombic, známy aj pod pseudonymom Danny Kollar, žijúci dlhodobo v Londýne, bude pravdepodobne čoskoro prevezený na Slovensko, informuje denník SME.

Bombic v noci z nedele na pondelok oznámil, že jeho žiadosť o opravný prostriedok v Británii bola zamietnutá. Tvrdí, že tým pádom sa odvolací súd, ktorý mal preskúmať rozhodnutie Westminsterského súdu z apríla o jeho vydaní na Slovensko, neuskutoční. Očakáva, že bude vydaný do dvoch až troch týždňov.

Denník SME kontaktoval Špecializovaný trestný súd, ktorý Bombicov prípad rieši, no súd stále nedostal nové informácie z Británie. Preto nedokáže potvrdiť, či bude Bombic čoskoro prevezený na Slovensko. Bombic sa v minulosti dostal do povedomia tým, že hajloval a verejne sa obnažoval.

Čaká takmer dva roky

Na Bombica, 42-ročného Slováka, sú vydané tri medzinárodné zatykače. Prvý bol vydaný v júli 2022 a týkal sa extrémizmu, kyberšikany a zverejňovania citlivých osobných údajov. Druhý zatykač bol vydaný v novembri 2022 za šírenie extrémistického materiálu, konkrétne antisemitskej knihy Mariána Magáta. Posledný, z februára 2023, bol vydaný pre neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi.

Britská polícia Bombica zatkla v auguste 2022, krátko po vydaní prvého zatykača. Prepustili ho na kauciu vo výške približne 17-tisíc eur a dostal obmedzenia, vrátane nosenia elektronického monitorovacieho náramku.

Súd o jeho vydaní mal prebehnúť už v januári 2023, no bol viackrát odložený. Nakoniec sa súd konal až v januári 2024 a rozsudok bol vynesený v apríli.

Verejná známosť vďaka útokom

Bombic sa dostal do povedomia počas pandémie, keď útočil na policajtov, zdravotníkov a novinárov, pričom zverejňoval ich osobné údaje. Pred parlamentnými voľbami sa na jeho online vysielaniach objavili viacerí politici, vrátane súčasného ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, čo vyvolalo verejný tlak na jeho odvolanie.

Na veľkých sociálnych sieťach je Bombic zakázaný, spoločnosť Meta ho zaradila na zoznam nebezpečných osôb. Používatelia Facebooku a Instagramu nemôžu verejne podporovať jeho aktivity, inak riskujú zrušenie konta, čo sa stalo aj poslancovi Rudolfovi Huliakovi. Bombic prišiel aj o svoj YouTube kanál s 80-tisíc odberateľmi pre porušenie pravidiel platformy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie