fbpx

Slováci, pozor. Alkohol spôsobuje RAKOVINU, ide o tretí najrizikovejší faktor

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Dlhodobo je známe, že alkohol v akomkoľvek množstve nie je pre telo dobrý. Najnovší výskum Americkej asociácie pre výskum rakoviny (AACR)  poukazuje na to, že viac ako 5 % prípadov rakoviny je spôsobených práve konzumáciou alkoholu. Ide o tretí najväčší rizikový faktor, za obezitou (7,6 %) a fajčením cigariet (19,3 %).

„Nadmerná konzumácia alkoholu zvyšuje riziko šiestich rôznych typov rakoviny, vrátane určitých typov rakoviny hlavy a krku, spinocelulárneho karcinómu pažeráka a rakoviny prsníka, hrubého čreva, konečníka, pečene a žalúdka,“ povedal hlavný autor štúdie, Rajarshi Sengupta pre portál foxnews.com. Z výskumu vyplýva tiež to, že konzumácia alkoholu v skoršom veku môže zvýšiť riziko rakoviny v neskoršom období.

„Alkohol je toxín. Dlho vieme, že ovplyvňuje akýkoľvek počet orgánov, v podstate počínajúc mozgom a postupným smerom až do kolorektálneho systému,“ uvádza psychiater Adam Scioli pre portál. Podľa štúdie je najvhodnejšie prestať piť alkohol úplne, pretože aj nízke hladiny alkoholu môžu zvýšiť riziko rakoviny.

Podľa Scioliho je potrebná ešte väčšia osveta o tomto probléme. Podľa neho najviac prospeje ak verejnosť bude stále upozorňovaná na to, že existujú rôzne mechanizmy pre ľudí, ktorí nevedia prestať s pitím alkoholu.

Expert na závislosti varuje pred rizikami

Podľa psychiatra Dr. Adama Scioliho z Caron Treatment Centers v Pensylvánii sa objavila „horská dráha informácií“ o tom, či je alkohol škodlivý.

„Už roky sa dokonca objavujú správy, že by alkohol mohol byť prospešný pre zdravie človeka – ale teraz vieme, že požitie alkoholu je jedným z modifikovateľných rizikových faktorov rakoviny,“ povedal Scioli.

Varoval, že čím viac niekto pije – v objeme aj frekvencii – tým vyššie je riziko.

Existuje „bezpečné“ množstvo?

Mierna konzumácia alkoholu je definovaná ako jeden nápoj alebo menej za jeden deň u žien. Pre mužov sú to podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dva nápoje alebo menej denne.

„Umiernené pitie alkoholu môže zvýšiť celkové riziko úmrtia a chronických ochorení,“ uviedla agentúra na svojej webovej stránke. „Dokonca aj nízke hladiny alkoholu (menej ako jeden nápoj denne) môžu zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny.“

Scioli súhlasil a zdôraznil, že „môžeme určite povedať, že požitie alkoholu nemá žiadne ďalšie zdravotné výhody“. „Hranica medzi bezpečnosťou a nebezpečenstvom je diskutabilná a pre každého človeka je iná.“

Zatiaľ čo rizikové faktory, ako je užívanie tabaku, sú všeobecne známe, povedomie verejnosti o spojitosti medzi alkoholom a rakovinou je podľa Sengupta stále nízke.

Alkoholu holduje čoraz viac Slovákov

Počet Slovákov pijúcich alkohol za posledných desať rokov vzrástol. Vyplýva to z najnovšej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorej v stredu informovalo Centrum pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave.

Podľa WHO v súčasnosti pije alkohol 74 percent Slovákov nad 15 rokov. Oproti roku 2014 počet ľudí pijúcich alkohol na Slovensku narástol o osem percent, pričom počet pijúcich mužov je vyšší ako počet pijúcich žien. „V súčasnosti máme na Slovensku 82 percent pijúcich mužov, čo je obrovské množstvo (…). U žien je počet pijúcich o niečo nižší, ale v čase ich počet tiež stúpa,“ uviedla klinická psychologička Zuzana Kamendy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie