fbpx

Hral sa na blázna, teraz mu hrozí väzenie: Ruského speváka obvinili z ohovárania armády

Ruský spevák Vladimir Kotljarov vyzýva Rusov, aby sa predstieraním duševnej choroby vyhli vojenskej službe. Zdroj: Instagram/punkmovies; TASR/AP

Ruský spevák sa vydával za blázna, aby sa vyhol vojenskej službe, a teraz mu hrozí väzenie za kritiku armády po invázii na Ukrajinu. Frontman punkrockovej kapely Pornofilmy, Vladimir Kotljarov, čelí hrozbe väzenia v Moskve po dvoch pokutách za „diskreditáciu armády“, uvádza denník Pravda.

Prvú pokutu mu udelili pred tromi mesiacmi, druhú nedávno, každú vo výške 50-tisíc rubľov (približne 1060 eur spolu). Podľa ruských zákonov môže po dvoch pokutách nasledovať trestné konanie, ktoré môže viesť až k päťročnému väzeniu.

Kotljarov však neplánuje zaplatiť ani jednu pokutu, pretože už nežije v Rusku – emigroval po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022, ktorú ostro odsúdil. Kapela dokonca odohrala niekoľko koncertov, z ktorých výťažok putoval na pomoc civilistom na Ukrajine.

Kotljarova prvýkrát pokutovali za výroky, ktoré zazneli v auguste minulého roka, pričom podnet na prokuratúru podal poslanec Andrej Aľšonskich. Ten tvrdí, že konal na podnet nahnevaných voličov, ktorí nesúhlasili s kritikou ruskej armády. Kotljarov tiež vystúpil v kritickom televíznom rozhovore na stanici Dožď, ktorá po zákaze vysielania v Rusku funguje cez sociálne siete. Hoci jeho prečin už podliehal premlčacej lehote, spevák bol aj tak pokutovaný.

Kotljarovova kritika ruskej armády pokračovala aj po jeho emigrácii, napríklad vo videu na sociálnej sieti Telegram, kde tvrdil, že samotná ruská armáda diskredituje seba svojimi činmi, ako sú okupácie, rabovanie, mučenie a únosy ukrajinských detí. Za tieto výroky dostal druhú pokutu.

Spevák tiež prezradil, že sa v mladosti snažil vyhnúť vojenskej službe v Rusku, pričom predstieral duševné problémy, aby ho uznali za nespôsobilého. Mladým Rusom, ktorí chcú nasledovať jeho príklad, radí, aby simulovali duševnú chorobu a nechali sa poslať na psychiatrické vyšetrenie, kde musia byť presvedčiví, aby dostali potvrdenie o nespôsobilosti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie