fbpx

Snem lekárov odmieta krátenie miezd, môže to viesť k ďalšiemu odlivu zdravotníkov

Na snímke zľava podpredseda Lekárskeho Odborového Združenia (LOZ) Miroslav Mendel, predseda LOZ Peter Visolajský a podpredseda LOZ Ján Sýkora. Zdroj: TASR

Delegáti Snemu Slovenskej lekárskej komory vyjadrili znepokojenie nad plánovaným znížením dohodnutého zvýšenia platov lekárov, sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach.

Lekári vyjadrili tiež obavy zo znižovania príspevkov na ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Podľa delegátov môže takýto postup, bez predchádzajúcej konzultácie so zainteresovanými stranami, viesť k odchodu zdravotníckych odborníkov do zahraničia, zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti a preťaženiu zostávajúceho personálu, uvádza denník SME.

„Rozumieme potrebe stabilizácie štátneho rozpočtu, no veríme, že existujú aj iné spôsoby, ako nájsť úspory v zdravotníctve či iných odvetviach. Obmedzovanie valorizácie platov preto nepovažujeme za správne riešenie. Žiadame okamžité riešenie tejto situácie,“ uviedli delegáti.

Zároveň požadujú prehodnotenie financovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Národného centra zdravotníckych informácií a operačného strediska záchrannej služby, aby ich financovanie nebolo hradené z verejného zdravotného poistenia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie