fbpx

Viktória skončila po ťažkom pôrode v umelom spánku. Jej snúbenec PROSÍ o pomoc

So snúbencom Romanom túžili dlho po dieťatku. Zdroj: Reprofoto/Nový čas

Namiesto najkrajšieho obdobia života prežíva rodina zo Slovenska peklo. Viktória skončila po pôrode vytúženého bábätka v umelom spánku kvôli vzácnemu HELLP syndrómu. Jej snúbenec prosí o pomoc, Viktória totiž potrebuje dostatok krvi.

Na prípad upozornil denník Nový Čas.

Mladému páru sa narodil syn Leonard. Prvé okamihy s bábätkom však zhatili komplikácie spojené so vzácnym HELLP syndrómom. Viktória skončila na ARO v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Je v umelom spánku, napojená na umelé srdce a pľúcnu ventiláciu.

„Má pri sebe plienku s pachom dieťaťa, aby mala motiváciu bojovať za svoj život,“ opísal jej partner Roman v príspevku na Facebooku.

Od utorka už mladá mamička dostala viac ako dvadsať jednotiek krvi a potrebuje ďalšie. Má krvnú skupinu B+.

„Pani primárka nás poprosila o čo najviac darcov krvi a krvných doštičiek. Darovať môžete aj inú krvnú skupinu v  ktorejkoľvek transfúznej stanici ,“ povedal Roman.

Malý Leonard je medzitým na neonatológii v inej nemocnici v Bratislave.

„Má len novorodeneckú žltačku ako každé bábätko, inak je zdravý,“ opísal novopečený otecko pre Nový Čas. Syna každý deň navštevuje. „Dokumentujem ho pre mamičku, aby o nič neprišla, kým sa uzdraví. Nič iné si nepripúšťame,“ uviedol.

HELLP syndróm je jednou z najzávažnejších tehotenských komplikácií. Objavuje sa najčastejšie v treťom trimestri tehotenstva, ojedinele aj skôr. HELLP je skratkou anglických slov jeho jednotlivých príznakov. H (hemolysis) značí rozpad krviniek, EL (elevated liver enzymes) zvýšené pečeňové testy a LP (low platelets) nízke krvné doštičky.

Syndróm môže prísť znenazdajky z plného zdravia. Vyvíja sa veľmi rýchlo. Odhaliť ho môžu mnohé príznaky – úporné bolesti hlavy, poruchy zraku, ako sú rozostrené videnie a bolesť v oblasti nadbrušku. Tehotná sa celkovo cíti zle. Syndróm sa však môže objaviť aj po pôrode. Lekári apelujú, aby ženy akékoľvek príznaky nepodceňovali.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie