fbpx

Krutá realita: Cena svetla z Bugatti Chiron vás poriadne prekvapí!

Bugatti Chiron. Zdroj: FB/RM Sotheby's, Freepik

Iba niekoľko moderných áut má predné svetlá také výrazné ako Bugatti Chiron. Vďaka jedinečným denným svetlám sú vozidlá z Molsheimu ľahko rozpoznateľné. Tieto autá sú však veľmi vzácne, keďže bolo vyrobených len 500 kusov. Takáto úroveň exkluzivity sa odráža nielen v cene pri kúpe vozidla, ale aj pri nákupe náhradných dielov.

Na aukčnom portáli eBay Germany je ponúkaná súprava svetlometov Valeo pre Bugatti Chiron, a to za zaujímavú cenu. Informuje portál autobild.pluska.sk.

Predné svetlá z vozidla Bugatti Chiron Super Sport 300+ Pur Sport Zdroj: eBay/CARPARTS_BMS

Tieto LED svetlá sú kompatibilné s modelmi Pur Sport a Super Sport 300+ a ich cena dosahuje 147 000 EUR. Áno, ide iba o sadu predných svetlometov. Za túto sumu by sa dalo zakúpiť úplne nové, aj keď „len“ základné Porsche 911 Carrera.

Predajca sídli v Poľsku, pričom dodanie svetlometov Chiron do európskych krajín je možné za ďalších 1 000 EUR. Z pochopiteľných dôvodov sú Rusko a Ukrajina vylúčené z dodacích krajín. Obchod tiež ponúka prepravu do krajín mimo Európy, avšak náklady na doručenie nie sú špecifikované. Je však rozumné predpokladať, že tieto náklady budú ešte vyššie.

Vzhľadom na to, že Bugatti Chiron je veľmi vzácne auto s limitovaným počtom vyrobených kusov, je pravdepodobné, že záujem o túto ponuku bude nízky. Svetlá sú inzerované ako použité, avšak predajca garantuje, že sú v „perfektnom stave.“ Tieto svetlomety sú označené ako originálne s OEM kódom dielu 5B4941035C a 5B4941036C.

Ak by ste chceli ušetriť, ten istý predajca ich ponúka aj na poľskom aukčnom portáli Allegro za cenu 420 000 poľských zlotých, čo pri aktuálnom kurze predstavuje približne 98 250 eur.

Cenovka za sadu svetlometov nám pripomína video od The Hamilton Collection, ktoré sa zaoberá nákladmi na vlastníctvo Chironu. Tieto náklady sú pôsobivé: 10 000 eur za zadné svetlo, 13 500 eur za náhradný kľúč, 8 500 eur za súpravu pneumatík (čo je podstatne lacnejšie ako pri Veyrone), 18 000 eur za predné brzdové kotúče, 7 000 eur za predné brzdové doštičky, 18 000 eur za zadné brzdové kotúče, 4 000 eur za zadné brzdové doštičky, prevodovka za 185 000 eur a ročný servis sa vyšplhá na 11 500 eur.

Podľa realitného magnáta Mannyho Khoshbina sú náklady spojené s vlastníctvom Veyronu predvídateľne astronomické

Výmena všetkých kvapalín vyjde na 25 000 eur, zatiaľ čo cena pneumatík dosahuje ďalších 38 000 eur. Kolesá sa musia meniť každých 15 000 kilometrov a spolu s diskami to stojí okolo 50 000 eur. Nedávna žiadosť o certifikáciu od americkej agentúry EPA uviedla, že výmena turbodúchadla stojí 6 400 amerických dolárov, pričom Veyron ich má štyri. Navyše, mzdové náklady na výmenu dvoch turbodúchadiel sa pohybujú okolo 9 000 dolárov.

Majitelia Veyronu musia pravidelne vynaložiť približne 20 000 eur na výmenu palivovej nádrže, k čomu treba pripočítať aj ďalších 22 000 eur za prácu. Náklady na výmenu nastavovačov vačkového hriadeľa sú podobné, pričom samotný náhradný diel by mal stáť len okolo tisíc eur. Dôvodom vysokých nákladov na prácu je, že väčšina týchto úkonov si vyžaduje demontáž časti motora. Tieto ceny sú založené na starších údajoch, takže je pravdepodobné, že v súčasnosti sú ešte vyššie. Napríklad pneumatiky Michelin Pilot Sport PAX, ktoré sú vyrobené na mieru pre Veyron, stáli v roku 2020 približne 42 000 eur, čo je o 4 000 eur viac ako v predchádzajúcom roku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie