fbpx

Zemetrasenie v českej politike: Piráti oznámili ODCHOD z vlády. Je ohrozená koaličná väčšina?

Český minister financií Zbyněk Stanjura a predseda Pirátov Ivan Bartoš. Foto: X/@Zbynek_Stanjura, @PiratIvanBartos

Nielen na Slovensku sa ukazuje kríza vo vládnych radoch. Problémy registrujú aj členovia koalície v Česku, ktorí utŕžili prehru v krajských voľbách. Piráti sa v nedeľu rozhodli odísť z vlády.

Vládna kríza na českej politickej scéne pokračuje. Potom, čo premiér Petr Fiala na sobotňajšej tlačovej konferencii silne kritizoval Jakuba Michálka z Pirátov a jeho výroky označil za klamlivé, predseda Pirátov Ivan Bartoš v programe Otázky Václava Moravca na ČT oznámil, že jeho strana z vlády odíde v utorok. Minister financií Zbyněk Stanjura uistil, že programové vyhlásenie vlády sa meniť nebude, píše portál iDnes.cz.

Podľa predsedu Bartoša, ktorého Fiala odvolal z pozície ministra pre miestny rozvoj, odídu z vlády aj ostatní pirátski ministri – minister zahraničných vecí Jan Lipavský a minister pre legislatívu Michal Šalomoun.

S týmito ministrami bol premiér Fiala pritom podľa svojich slov spokojný. „S oboma som sa odvtedy spojil,“ uistil Bartoš.

„Obaja ministri podajú demisiu“, zdôraznil Bartoš. Nevylúčil ale možnosť, že by Lipavský pokračoval vo vláde ako nestraník. „Toto rozhodnutie je na ňom,“ odmietol Bartoš povedať, či by ho taký scenár sklamal.

„Myslím si, že keď vyhodíte predsedu koaličnej strany po telefóne, tak nemožno postupovať inak, než vypovedať koaličnú zmluvu,“ vysvetlil Bartoš.

Uistil zároveň, že bude ďalej pracovať ako poslanec. „Budeme dbať na to, aby bol program dodržiavaný a aby vládne priority boli presadzované,“ povedal Bartoš.

Minister financií Zbyněk Stanjura v programe uistil, že väčšie zmeny vo vláde nebudú mať hlbší vplyv na fungovanie koalície. „Nechystáme, že by sme zmenili vládny program,“ uistil Stanjura v programe. Nepovažuje tým pádom za dôležité požiadať Snemovňu o novú dôveru, aj napriek odchodu jednej vládnej strany z koalície.

„Je otázka, či potrebujeme vicepremiéra pre digitalizáciu, ja si myslím, že nie,“ dodal. Vláda by tak mala podľa Stanjury dovládnuť s tromi vicepremiérmi.

Súčasnú situáciu nepovažuje za vládnu krízu, pretože aj napriek odchodu Pirátov bude mať koalícia pohodlnú väčšinu v Snemovni. Väčšinu vládnej strany uhájili aj v Senáte, kde majú novo 59 kresiel z 81. Za krízu by považoval, keby sa „začínalo prepočítavať, ktorá strana má koľko ministrov“.

Zároveň povedal, že pokus o vyslovenie nedôvery zo strany opozície by považoval za legitímny. Alena Schillerová ale zatiaľ nechcela naznačovať, či by sa spolu s hnutím SPD usilovala o vyslovenie nedôvery. „Budeme o tom debatovať na klube,“ povedala.

Ivan Bartoš by ale považoval za chybu, keby bol zrušený post vicepremiéra pre digitalizáciu. „Mne na tých projektoch záleží. Ja som nikdy nechcel s nikým bojovať,“ povedal Bartoš. Stanjura si ale nemyslí, že by projekty boli nejakým spôsobom ohrozené zrušením postu.

Neskôr ale na Stanjuru tlačil, aby koalícia predstúpila s hlasovaním o dôvere. „Ak by sme zmenili programové vyhlásenie, tak by bolo na mieste predstúpiť pred Snemovňu. Vyhlásenie sa ale nemení, mení sa iba zloženie koalície,“ odmietol potrebu hlasovania Stanjura.

Kríza vo vnútri koalície začala so zlým výsledkom v krajských voľbách. V nich zvíťazilo hnutie ÁNO na úkor strán súčasnej vládnej koalície. Najhorší prepad zaznamenali práve Piráti, ktorí z 99 mandátov obhájili iba tri.

Celé predsedníctvo pirátskej strany rezignovalo a premiér Fiala následne odvolal Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj. Niekoľko hodín predtým pritom s Bartošom rokoval a zmene v zložení vlády nič nenasvedčovalo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie