fbpx

Konsolidácia zasiahne aj mobilných operátorov. Čo to znamená pre zákazníkov?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Freepik, Unsplash)

Plánovaná vládna konsolidácia počíta so získaním 25 miliónov eur navyše cez osobitný odvod aj od mobilných operátorov. Tí tvrdia, že aktuálne na Slovensku patria medzi najviac daňovo aj odvodovo zaťažené firmy. Zvýšené zaťaženie sa tak premietne aj do cien poskytovaných služieb.

Podľa odborníkov takéto kroky vlády môžu spomaliť skvalitňovanie služieb, ale aj zdražiť hlasové a dátové služby, píše portál Správy STVR. Spolu s energetickými firmami a rafinériami sa zvýši osobitný odvod aj mobilným operátorom. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) ho nepovažuje za likvidačný.

„Máme určité výčitky z minulosti, hlavne v súvislosti s nejakými predajom licencií. Porovnávali sme niektoré výnosy zo zahraničia, nezdalo sa nám to. Myslím si, že 25 miliónov eur pre mobilných operátorov bude znesiteľná výška,“ vysvetli Kamenický.

Riaditeľ Asociácie mobilných operátorov Henrich Krejčí však oponuje. Suma, o ktorú ich osobitný odvod oberie, bude podľa neho omnoho vyššia. „Ak by sa takýto návrh schválil, znamenalo by to podľa zatiaľ odhadovaných prepočtov zvýšenie záťaže pre telekomunikačných operátorov len v prípade osobitného odvodu celkovo o viac ako 40 miliónov eur ročne,“ priblížil Krejčí.

Opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) pripomína, že okrem samotného zvýšenia osobitného odvodu je tu spleť ďalších daní a poplatkov, ktoré dramaticky zvýšia náklady mobilných operátorov.„Zvýšenie DPH, zvýšenie korporátnej dane, zvýšia sa kvôli mýtu aj dopravné služby. Bude to mať podľa mňa výrazný dosah na ceny telekomunikačných služieb,“ povedal Viskupič.

Odborník na technológie Ondrej Macko upozorňuje, že peniaze, ktoré štát vytiahne z vreciek mobilných operátorov, budú chýbať na rýchlejšie budovanie 5G siete. „Ktorá aktuálne je na slušnom vývoji na Slovensku. Mohli by sa dostať tieto investície tak, že by boli pokryté aj menšie mestá, dokonca obce,“ skonštatoval.

Tak ako každú daň, aj túto zaplatia zákazníci, predpokladá ekonomický analytik Richard Ďurana. „Môžu to byť vyššie ceny pre klientov, pomalší rozvoj modernizácia infraštruktúry, menej ponúkaných nových atraktívnych služieb,“ uviedol analytik.

Viacerí technologickí odborníci pripomínajú, že Slovensko nemá vysoký dlh len vo verejných financiách, ale rovnako vysoký je aj investičný dlh v digitalizácii a elektronizácii služieb občanom. Zvýšené daňové zaťaženie operátorov to podľa nich rozhodne nezlepší.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie