fbpx

Slovensko sa prepadáva. V rebríčku majetku domácností nás predbehlo Rumunsko aj Bulharsko

Ilustračná fotografia (Zdroj: Freepik)

Prieskum Allianz Global Wealth Report 2024 ukázal, že finančný majetok slovenských domácností je v porovnaní s vyspelými krajinami nižší. Slovenské domácnosti tak v roku 2023 nestíhali ani tým krajinám, ktoré sa v podobných rebríčkoch umiestňovali na nižších priečkach.

Najlepšie z pohľadu finančného majetku sú na tom podľa analytikov Allianz domácnosti v Spojených štátoch amerických, píše portál Pravda. Ich čistý finančný majetok prepočítaný na jednu osobu sa v roku 2023 dokázal vyšplhať na zhruba 260-tisíc eur. Nasledujú domácnosti vo Švajčiarsku s finančným majetkom v priemere vo výške zhruba 255-tisíc eur. Tretiu priečku obsadili domácnosti v Dánsku s čistou hodnotou finančného majetku zhruba 172-tisíc eur. So zhruba rovnakou hodnotou sú na štvrtej pozícii domácnosti v Singapure.

Slovensko je v konkurencii 57 porovnávaných krajín na 41. priečke s čistým finančným majetkom na úrovni 9 160 eur na jednu osobu. Slovensko sa pohybuje na podobnej úrovni ako napríklad Brazília, ale aj Rusko.

Relatívne tesne pred Slovenskom je Malajzia, no preskočili nás aj krajiny ako Rumunsko a Bulharsko. Napríklad Česi sú na 24. priečke s majetkom na úrovni zhruba 32-tisíc eur. Poliaci sú na 36. mieste s 15,6 tisíca eur, Chorváti na 34. mieste s 16,4 tisíca eur, Maďari na 28. mieste s 22,9 tisíca eur a poslední zo susedov – Rakúšania – na 17. mieste so 70,4 tisíca eur.

Analytici spoločnosti Allianz považujú za finančný majetok hotovosť, bankové vklady, rôzne životné poistky aj dôchodkové úspory. V prípade čistých aktív sú celkové aktíva znížené o záväzky, teda napríklad o nesplatenú časť hypotéky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie