fbpx

VIDEO: Nepál sužujú ničivé záplavy, ľudia museli skákať zo striech. Úrady evidujú vyše 120 obetí

Nepál sužujú mohutné záplavy a zosuvy pôdy po výdatných dvojdňových zrážkach. Foto: X/@yuvnique, @AlexTerry17482

Po intenzívnych zrážkach v strednej Európe, silnom hurikáne Helene na Floride sa tentoraz zlé počasie vyskytlo v južnej časti Ázie.

Krajinu v južnej Ázii sužujú obrovské záplavy po dvoch dňoch intenzívnych zrážok. V Nepále je po zosuvoch pôdy hlásených minimálne 120 obetí, pričom zaplavené sú údolia okolo hlavného mesta Káthmandu, informuje BBC.

Obyvatelia uviedli, že „skákali z jednej strechy na druhú“, aby unikli stúpajúcej vode, ktorá zaplavila tisíce domov. Záchranárske posádky medzitým ešte vykonávali záchranu na vrtuľníkoch a nafukovacích člnoch.

Napriek tomu, že dážď bude podľa predpovedí pokračovať až do utorka, v nedeľu sa objavili náznaky mierneho zmiernenia. Niektorí obyvatelia sa mohli v nedeľu vrátiť do svojich domovov pokrytých hlinou, zatiaľ čo iní sú stále odrezaní od hlavných ciest medzi mestami a dedinami, ktoré sú stále blokované.

Podľa hovorcu vlády sa doteraz podarilo zachrániť viac ako 3 000 ľudí. Bleskové povodne spolu so zosuvmi pôdy spôsobili veľa úmrtí. Viac ako 60 ľudí je stále nezvestných, informovali v nedeľu úrady.

Päť ľudí vrátane tehotnej ženy a štvorročného dievčatka zahynulo pri zrútení domu pod zosuvom pôdy v meste Bhaktapur východne od Káthmandu, uvádzajú štátne médiá. Z autobusu zasypaného zosuvom pôdy v Dhadingu západne od Káthmandu vyniesli dve telá. Na palube malo byť 12 ľudí vrátane vodiča.

Šesť futbalistov zabil aj zosuv pôdy v tréningovom stredisku, ktoré prevádzkuje All Nepal Football Association v Makwanpure na juhozápade hlavného mesta. Ďalšie boli zmietnuté povodňovou vodou.

Štyroch ľudí odplavila rieka Nakkhu v južnom údolí Káthmandu. „Celé hodiny neustále prosili o pomoc,“ povedala BBC očitá svedkyňa. „Nemohli sme nič urobiť.“

Hari Om Malla prišiel o svoje nákladné auto po tom, čo ho potopila voda v Káthmandu. „Vyskočili sme, zaplávali sme si a utiekli sme z toho – ale moju kabelku, tašku a mobil odniesla rieka. Teraz nemám nič. Celú noc sme zostali v mraze.“

Ďalšia osoba uviedla, že rozsah záplav bol túto sezónu extrémnejší. „Naposledy sme utiekli, vtedy sa nič nestalo, ale tentoraz boli všetky domy zaplavené. Keď hladina vody stúpla, museli sme prerezať strechu a dostať sa von. Skákali sme z jednej strechy na druhú a nakoniec sme sa dostali k betónovému domu.“

Vládny hovorca Prithvi Subba Gurung pre štátnu Nepálsku televíznu korporáciu povedal, že záplavy porušili aj vodovodné potrubia a ovplyvnili telefónne a elektrické vedenie. Podľa štátnych médií bolo v rámci pátracích a záchranných snáh zmobilizovaných 10 000 policajtov, ako aj dobrovoľníkov a príslušníkov armády.

Nepálska vláda vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali zbytočnému cestovaniu, a zakázala jazdu v noci v údolí Káthmandu. Letecká doprava bola ovplyvnená aj v piatok a sobotu, pričom mnohé vnútroštátne lety meškali alebo boli zrušené.

Monzúnové obdobie prináša v Nepále každoročne záplavy a zosuvy pôdy. Vedci však tvrdia, že zrážky sú v dôsledku klimatických zmien čoraz intenzívnejšie. Teplejšia atmosféra môže zadržať viac vlhkosti, zatiaľ čo teplejšie vody oceánov môžu nabudiť búrkové systémy, čím sa stanú viac nevyspytateľnými.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie