fbpx

Ako mať lepšie ráno? Vstaňte skôr, zacvičte si alebo si pustite hudbu

Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash/Matthew Sichharuk, Vitaly Gariev)

Ranná rutina, hoci sa môže zdať, že ide hocikedy iba o maličkosti, môže mať významný vplyv na našu telesnú i duševnú pohodu. Dobre zvolený ranný štart vám môže pomôcť nielen k vyššej produktivite, ale aj optimistickejšej nálade. Ako teda začať deň čo najlepšie?

Hlavne sa neponáhľajte

Zo všetkého najhoršie je skočiť do nového dňa bezhlavo a v strese, kedy je vám už od prvého okamihu jasné, že nič nestíhate. Nastavte si budík o 15 minút skôr, aby ste mali čas na to privítať sa s novým ránom. „Pokojné prebudenie môže nastaviť tón pre celý deň. Dajte si čas na pretiahnutie a hlboké nádychy,“ odporúča Matěj Ptáček, fitness tréner Form Factory Fitness. Pomôže tiež, ak si doprajete pár minút v posteli na relaxáciu, než vstanete

Voda a zase voda

Ráno telo prahne zo všetkého najviac po vode. Hydratácia po noci je kľúčová pre správne fungovanie našich orgánov. Pokiaľ si do nej pridáte ešte citrónovú šťavu, tým lepšie. Voda s citrónom nielen hydratuje, ale taktiež podporuje metabolizmus a pomáha čistiť telo od toxínov. Do pohára s vodou môžete hodiť aj kúsok mäty alebo uhorky na extra osvieženie.

Cvičenie alebo strečing

Ráno sa tiež potrebujeme rozhýbať. Krátka ranná rozcvička alebo pár minút jogy naštartuje látkovú výmenu a zlepší náladu. Fyzická aktivita ráno vám dodá energiu a budete sa cítiť skvele svieži.„Ranné cvičenie nemusí byť dlhé ani intenzívne. Stačí pár minút pretiahnutia alebo ľahké kardio, ktoré vás prebudí,“ dodáva Matěj Ptáček. Nechce sa vám cvičiť? Dajte si rýchlu prechádzku na čerstvom vzduchu.

Vyvážené raňajky

Nemenej dôležité je doplniť palivo. Nezabudnite na vyvážené raňajky. Ideálna je kombinácia bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. Raňajky by mali byť výživné, aby vám dodali energiu na celé dopoludnie. Perfektná je napríklad ovsená kaša s ovocím a orechmi, avokádový toast alebo smoothie s proteínovým práškom, špenátom a banánom.

Mentálna príprava

Ráno máme často na zhone, napriek tomu sa oplatí vyšetriť pár minút na krátku meditáciu, niekoľko stránok obľúbenej knižky (ak je motivačná, tým lepšie) či plánovanie toho, čo počas dňa chcete zvládnuť. „Ranná meditácia alebo krátka chvíľa ticha môže výrazne zlepšiť vašu schopnosť zvládať stres a sústrediť sa počas dňa,“ hovorí Matěj Ptáček. Alebo si zapíšte aspoň tri položky do denníka vďačnosti. Tento veľmi užitočný návyk pozitívne naladí vašu myseľ.

Obľúbená náladovka

Aby bolo vaše ráno čo najpríjemnejšie, vyhnite sa zbytočnému chaosu. Pripravte si oblečenie a veci, ktoré budete potrebovať, už predchádzajúceho večera. Vďaka tomu potom môžete ráno začať pokojnejšie a vyhnúť sa stresu z hľadania vecí na poslednú chvíľu. Môžete si tiež pustiť svoje obľúbené skladby alebo napríklad inšpiratívne podcast. Hudba je mocná čarodejnica, ktorá dokáže behom chvíľky posunúť našu náladu až do nebeských výšin. Liek, ktorý nič nestojí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie