fbpx

VIDEO: Huliak sa za „suku“ ospravedlňuje ženám, bol v zlom rozpoložení. Dôvod na odstúpenie NEVIDÍ

Vľavo poslankyňa za Progresívne Slovensko Lucia Plaváková, vpravo poslanec za SNS Rudolf Huliak. Foto: reprofoto, YouTube/TV NR SR, FB/Správy RTVS

Slovensko žije politickou situáciou naplno a poslanci si odovzdávajú jeden odkaz za druhým. Pobúrenie však spôsobilo vyjadrenie Rudolfa Huliaka, ktorý adresoval poslankyni Lucii Plavákovej označenie „suka“. V relácii STVR vysvetlil dôvody, pre ktoré mu z úst toto pomenovanie „vybehlo“.

Za výraz voči poslaneckej kolegyni Lucii Plavákovej z opozičného hnutia PS sa poslanec Rudolf Huliak (SNS) ospravedlňuje všetkým ženám, ktorých sa jeho výrok dotkol. Huliak to uviedol v nedeľňajšej televíznej diskusii STVR O 5 minút 12.

Slovo, ktoré vyslovil, považuje za expresívnejší výraz, ktorého použitie dal aj do súvislosti s psychickým rozpoložením po správe o smrti svojho kamaráta. Zdôraznil zároveň, že jeho výrok bol namierený voči Plavákovej názorom na právo nenarodeného dieťaťa a interrupciu.

„Ja stále a za každú cenu budem chrániť život aj v jeho počatí,“ vyhlásil Huliak. Nevidí dôvod, prečo by sa mal vzdať mandátu či funkcie predsedu Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Huliak sa ohradzuje, že výraz, ktorý adresoval poslankyni Lucii Plavákovej, nenájdeme v žiadnom slovníku „ako vulgárny“.

„Som tu perzekuovaný a cepovaný spoločnosťou, že som použil vulgárny výraz, hoci ja som použil čisto výraz reprezentujúci živočíšnu ríšu, ktorá mi je tak blízka, lebo celý život som v horách,“ uviedol.

Jeho tvrdenia o nevulgárnom výraze sú ale ľahko vyvrátiteľné, keďže v slovníku Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV nájdeme slovo „suka“ aj ako označenie samice psa, avšak v prenesenom význame sa používa ako pejoratívny, hrubý vulgárny výraz pre „zlú, nemravnú, necudnú ženu“.

Poslanec za KDH Jozef Hajko Huliaka upozornil, že výraz, ktorý vyšiel z jeho úst, nebol v poriadku. „Jednoducho to nie je slušné, povedali to nielen politici a verejnosť, ale napríklad aj predstavitelia cirkvi,“ zdôraznil Hajko.

Obaja sa zhodli, že predchádzať takýmto situáciám, ktoré vznikli po vykázaní Plavákovej z rokovacej sály z dôvodu nálepiek na jej notebooku ako nepovolených vizuálnych pomôcok, by mohlo precizovanie rokovacieho poriadku parlamentu.

Hajko však upozornil, že ani to nemusí stačiť. „Ten, kto bude chcieť pravidlá obísť, si ten spôsob nájde,“ upozornil kresťanský demokrat.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie