fbpx

Nebezpečná nákaza v Česku: Po povodniach našich susedov straší potkania choroba

Česko po záplavách začína strašiť šírenie nebezpečnej nákazy. Zdroj: TASR/AP; Pexels

Hygienici zaznamenali prvý prípad leptospirózy, známej aj ako „potkania choroba“, v súvislosti s nedávnymi povodňami. Infikoval sa ňou 46-ročný muž v Moravskosliezskom kraji, ktorého zasiahla povodňová vlna, čím sa dostal do kontaktu s kontaminovanou vodou, píšu topky.sk.

Momentálne je hospitalizovaný, informovala hovorkyňa Štátneho zdravotného ústavu Štěpánka Čechová. Leptospiróza sa prenáša močom infikovaných zvierat, ako sú hlodavce, psy, hospodárske zvieratá či divá zver.

„Muž pravdepodobne prehltol povodňovú vodu, ale infekcia mohla preniknúť aj cez poškodenú kožu. Jeho zdravotný stav si stále vyžaduje hospitalizáciu. Lekára navštívil až jedenásty deň po kontakte s vodou, pričom sa sťažoval na bolesti nôh, poruchy chôdze, slabosť a zmätenosť. Krvné testy potvrdili leptospirózu a lieči sa antibiotikami. Bližšie informácie vzhľadom na jeho súkromie nemôžeme poskytnúť,“ uviedli hygienici. Leptospiry sa môžu nachádzať nielen v povodňovej vode, ktorá spláchla výkaly, ale aj v bahne a suchých usadeninách. Je preto dôležité dodržiavať prísnu hygienu, umývať si ruky a používať ochranné pomôcky.

„Krajská hygienická stanica stále monitoruje zaplavené oblasti a šetrí situáciu. V súvislosti s týmto prípadom upozorňujeme obyvateľov, aby si pozorne sledovali zdravotný stav. Leptospiróza nie je prenosná z človeka na človeka, takže nie je potrebné vyhľadávať kontakty pacienta, ale treba zdôrazňovať prevenciu dôkladnou hygienou a používaním ochranných pomôcok,“ uviedla riaditeľka moravskosliezskych hygienikov Zuzana Babišová.

Chorobu najčastejšie prenášajú potkany a myši. Nakaziť sa ňou dá počas celého roka, pričom v Českej republike ju prenášajú najmä hlodavce. Každoročne ochorie niekoľko desiatok ľudí a priemerne jeden človek zomrie. Po záplavách v roku 1997 sa nakazilo takmer sto ľudí a štyria zomreli, podobná situácia bola aj po povodniach v roku 2002.

Zásadná je hygiena rúk – ak nie je k dispozícii čistá voda a mydlo, postačí dezinfekcia. Leptospiry sa však môžu do tela dostať aj cez drobné rany na koži alebo vdychovaním prachu z vysušených usadenín. Choroba spočiatku pripomína chrípku a môže byť ťažké ju rozpoznať. Je sprevádzaná vysokou horúčkou a väčšinou má dobrú prognózu, no v niektorých prípadoch môže viesť k zápalu mozgových blán a zlyhaniu orgánov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie