fbpx

Ako môže váš pes zachrániť iných psov? Objavte psie darcovstvo krvi

Zdroj: Reprofoto Youtube video/Psí darcovia krvi

Na Slovensku sa v posledných rokoch čoraz viac rozširuje povedomie o darcovstve krvi medzi psami. Tento jedinečný čin solidarity medzi psami a ich majiteľmi zohráva dôležitú úlohu pri záchrane životov psov v núdzi. Rovnako ako ľudia potrebujú transfúziu krvi na záchranu života, aj psy sa niekedy ocitnú v situácii, kedy je potrebná neodkladná pomoc vo forme darovanej krvi. Píše o tom bratislavak.sk. 

Vďaka projektu Psí darcovia krvi sa každý deň rozširuje komunita majiteľov, ktorí sú ochotní darovať krv svojich miláčikov a tak prispieť k záchrane iných psov. Tento projekt priniesol výrazné zlepšenie v dostupnosti psích darcov krvi po celom Slovensku. Portál bratislavak.sk vyzdvihuje tento akt ako krásny príklad vzájomnej pomoci medzi zvieratami a ich ľuďmi.

Špeciálna databáza psích darcov krvi na Slovensku

Na Slovensku už existuje špeciálna databáza psích darcov krvi, ktorá obsahuje aktuálne 259 registrovaných darcov. Títo darcovia sú dostupní pre 35 veterinárnych kliník, ktoré môžu kedykoľvek požiadať o pomoc, keď sa naskytne akútna potreba transfúzie. Každý nový darca je veľmi cenný, pretože môže byť kľúčom k záchrane života iného psa. Zakladatelia projektu Psí darcovia krvi vyjadrujú obrovskú vďaku každému majiteľovi psa, ktorý sa rozhodne zapojiť.

Kto môže darovať krv? Kritériá pre psích darcov

Aby sa pes mohol stať darcom krvi, musí spĺňať niekoľko dôležitých kritérií. Ideálny darca má vážiť viac ako 25 kilogramov, byť vo veku 2 až 8 rokov a v dobrom zdravotnom stave. Je nevyhnutné, aby bol pravidelne očkovaný a odčervený, pretože iba zdravý pes môže bezpečne darovať krv. Zároveň nesmie mať v minulosti podanú transfúziu krvi alebo iných krvných komponentov, čo by ho mohlo diskvalifikovať ako darcu. Ďalším dôležitým faktorom je priateľská povaha psa, ktorá umožní jednoduchú manipuláciu pri darovaní.

Prečo psy potrebujú transfúziu krvi?

Existuje množstvo situácií, kedy pes môže potrebovať transfúziu krvi. Otravy, ochorenia prenášané kliešťami, vážne úrazy a komplikované chirurgické zákroky sú len niektoré z najčastejších dôvodov, prečo môže byť transfúzia nevyhnutná. Autoimunitné ochorenia a niektoré druhy rakoviny si taktiež môžu vyžadovať pravidelné podanie krvi, aby pes zvládol liečbu a mal šancu na uzdravenie. Tieto situácie sú často akútne a vyžadujú rýchle jednanie, preto je dôležité mať rozsiahlu databázu dostupných darcov, ktorí môžu byť ihneď kontaktovaní.

Ako prebieha darovanie krvi u psov?

Samotný proces darovania krvi je pre psa bezpečný a rýchly. Pred každým odberom veterinár dôkladne vyšetrí psa, vrátane hematologického testu, aby sa uistil, že darovanie je pre neho bezpečné. Krv sa odoberá buď z prednej labky, alebo z krčnej žily, a celý proces trvá približne od 3 do 15 minút. Po odberu je psovi podaná infúzia na podporu krvného obehu, alebo je mu ponúknutá voda a niečo chutné na zjedenie. Celý proces, vrátane prípravy a vyšetrení, zaberie približne hodinu, pričom všetky náklady sú hradené príjemcom krvi. Darovanie krvi neohrozuje zdravie psa, naopak, môže výrazne pomôcť inému zvieraťu.

Pomôžte svojmu psovi stať sa hrdinom

Darovať krv so psom nie je komplikované a často to môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou pre iného psa. Na Slovensku neexistuje žiadna krvná banka pre psy, preto je závislosť na ochotných majiteľoch veľmi veľká. Veterinárne kliniky sa často spoliehajú na flexibilitu a rýchlu reakciu majiteľov psov, ktorí sú ochotní v prípade núdze prísť so svojím miláčikom a pomôcť. Tento projekt vznikol práve s cieľom vytvoriť komunitu, ktorá by spájala tých, ktorí môžu pomôcť, s tými, ktorí túto pomoc potrebujú.

Majitelia psov, ktorí sa rozhodnú zapojiť do projektu Psí darcovia krvi, pomáhajú vytvoriť rozsiahlu sieť psov, ktorí sú k dispozícii na záchranu iných životov. Ak máte psa, ktorý by mohol byť vhodným darcom, je jednoduché ho zaregistrovať a stať sa súčasťou tejto veľkej komunity. Vďaka tomuto projektu sa každým rokom zvyšuje počet darcov a tým aj šance na záchranu životov psov na Slovensku. Tento projekt sa zameriava na vytvorenie spoľahlivej siete darcov a rozširovanie osvety o tom, aké dôležité je pomáhať. Ak máte záujem zistiť viac o tom, ako sa môže váš pes stať darcom, navštívte stránku www.psidarcoviakrvi.sk.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie