fbpx

Historické víťazstvo Babiša: ANO ovládlo český Senát, ale čo čaká vládu?

Zdroj: x.com/@P_Fiala, @novinkycz

Hnutie ANO, ktoré vedie bývalý český premiér Andrej Babiš, dosiahlo významný úspech vo voľbách do Senátu. Ide o prvýkrát v histórii hnutia, čo si ANO dokázalo zabezpečiť víťazstvo v týchto voľbách. V druhom kole voľby tretiny členov Senátu získalo hnutie šesť kresiel, čo spolu s dvoma senátormi zvolenými v prvom kole prináša ANO celkom 12 miest v hornej komore parlamentu. Tento výsledok posilňuje politickú pozíciu Babiša a jeho hnutia pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, kde má ANO dobré šance stať sa lídrom opozície a vyzývateľom vládnucej koalície. Píše o tom agentúra TASR. 

Napriek úspechu ANO si vládna koalícia pod vedením premiéra Petra Fialu udržala väčšinu v Senáte. Koaliční kandidáti zvíťazili v 15 obvodoch, pričom najúspešnejšie bolo hnutie STAN, ktoré získalo šesť mandátov. Ďalšími víťazmi boli Občianska demokratická strana (ODS), ktorá obhájila päť zo svojich desiatich kresiel, KDU-ČSL s dvoma mandátmi a TOP 09, ktorá si udržala dve kreslá.

Zaujímavým faktom je, že vo voľbách získalo kreslo aj pravicovo-populistické hnutie Prísaha, ktoré vedie bývalý policajt Robert Šlachta. Toto hnutie, založené len v roku 2021, si tak upevňuje svoju pozíciu na politickej scéne a prekvapivo získalo prvé senátorské kreslo.

Premiér Petr Fiala vníma výsledok volieb pozitívne a zdôraznil, že hlavným cieľom vlády bolo ochrániť Senát pred populistami. „Naším cieľom bolo ubrániť Senát ako kľúčovú poistku demokracie pred ľavicovými populistami, čo sa nám podarilo,“ povedal na tlačovej konferencii. Fiala tiež vyzdvihol fakt, že vládnuca koalícia získala v Senáte 15 kresiel, čo považuje za jasný úspech nad opozíciou.

Volebné miestnosti sa uzavreli v sobotu (28.9) o 14:00, pričom nízka volebná účasť sa prejavila aj tentoraz – len 17,5 % oprávnených voličov využilo svoje hlasovacie právo, čo je nižšia účasť ako v prvom kole. Historicky najnižšia účasť v senátnych voľbách bola v roku 2016, keď prišlo voliť iba 15,4 % občanov.

Po týchto voľbách začína v Senáte rokovanie o rozdelení síl a obsadzovaní kľúčových postov. Frakcie senátorov sa budú musieť dohodnúť na rozdelení miest vo výboroch a komisiách, a to do konca októbra. Po skončení rokovaní sa nový Senát oficiálne zíde na ustanovujúcej schôdzi koncom októbra, hneď po štátnom sviatku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie