fbpx

Zmena v teplote mora spôsobila záplavy: Ako nás to ovplyvní v budúcnosti?

Zdroj: Pexels/Antonio Janeski, Valeria Boltneva

Teplota Stredozemného mora zažila v posledných dňoch výrazný pokles, čo má priamy vplyv aj na vývoj počasia v našom regióne. Ešte nedávno sa teploty vody v Stredozemnom a Jadranskom mori pohybovali na rekordných hodnotách, dosahujúcich až +28 °C. Tento stav trval prakticky celé leto, pričom august bol obdobím, kedy sa more dostalo na svoje historické maximá. Píše o tom imeteo.sk.

Začiatkom septembra však prišlo k prudkej zmene. Priemerná teplota vody sa v krátkom čase znížila o približne 3 °C, z +28 °C na +25 °C. Táto náhla zmena bola spôsobená tlakovou nížou s názvom BORIS, ktorá priniesla do oblasti Jadranu aj do našej oblasti výrazné zrážky a povodne. Prudký odpar vody v kombinácii s príchodom arktického vzduchu, ktorý priniesol sneženie do Álp, viedol k vytvoreniu vlhkého vzduchu, ktorý sa dostal do našich končín.

Prívaly vlhkého vzduchu, podporené nezvyčajne teplým morom, spôsobili rozsiahle záplavy, ktoré sme v našom regióne začiatkom septembra zažili. Ak by teplota vody nebola taká vysoká, intenzita vlhkého vzduchu by bola oveľa nižšia, a povodne by neboli tak rozsiahle.

Avšak po uvoľnení tejto nahromadenej energie z mora sa očakáva, že nadchádzajúce týždne prinesú pokojnejšie počasie. Strednodobé a dlhodobé predpovede naznačujú stabilnejšie októbrové podmienky, kde by sa mali striedať daždivé a suchšie dni, avšak bez očakávania extrémnych výkyvov.

Podľa oceancare.org, dlhodobé následky týchto extrémnych teplôt a zmeny v morskom ekosystéme zahŕňajú úbytok kyslíka, šírenie invazívnych druhov a eróziu pobreží, pričom nárast teplôt je dôsledkom globálnych klimatických zmien. Okrem povodní spôsobujú tieto teplotné výkyvy aj ďalšie environmentálne problémy, ako sú masívne kvitnutie rias a straty životne dôležitých druhov v mori​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie