fbpx

Astrofyzik varoval: Kedy nás v skutočnosti zasiahne obrovský asteroid Apophis?

Zdroj: Pexels/NASA Hubble Space Telescope, NASA

Asteroid Apophis bol objavený v roku 2004 a okamžite vyvolal pozornosť astronómov z celého sveta. Jeho veľkosť, približne 370 metrov, a blízky prelet okolo Zeme v roku 2029 viedli k tomu, že bol označený za potenciálne nebezpečný objekt. Prvé výpočty dokonca naznačovali, že by mohol v budúcnosti zasiahnuť Zem, čo by mohlo spôsobiť rozsiahle škody, najmä ak by dopadol do oceánu. V priebehu rokov však nové merania a pozorovania výrazne zlepšili naše pochopenie jeho dráhy, čo prinieslo upokojujúce správy.

Podla jpl.nasa.gov, keď bol Apophis v roku 2004 objavený, vedci odhadli, že by mohol mať pravdepodobnosť zrážky so Zemou v roku 2029 alebo 2036. Neil deGrasse Tyson, uznávaný astrofyzik, v jednom zo svojich rozhovorov opísal, čo by sa mohlo stať, ak by Apophis zasiahne Zem. Ak by dopadol do Tichého oceánu, vytvoril by obrovskú dieru a spôsobil mohutné cunami, ktoré by zmietlo pobrežné oblasti Severnej Ameriky​.

Tieto scenáre vzbudili veľké obavy, pretože dopad asteroidu tejto veľkosti by mohol mať katastrofálne dôsledky.

Presnejšie merania a upokojenie situácie

Podľa science.nasa.gov, v nasledujúcich rokoch však NASA a ďalšie vedecké inštitúcie pokračovali v sledovaní Apophisa pomocou rôznych teleskopov a radarových pozorovaní. V roku 2021 bola vykonaná rozsiahla radarová kampaň, ktorá presne určila jeho dráhu. Vďaka týmto meraniam bolo zistené, že pravdepodobnosť zrážky v rokoch 2029 a 2036 bola vylúčená​.

Apophis preletí okolo Zeme v roku 2029 vo vzdialenosti približne 31 300 kilometrov, čo je bližšie ako geosynchrónne satelity. Napriek tomu, že to bude veľmi tesný prelet, Apophis nezasiahne Zem.

Čo nás čaká v roku 2029?

13. apríla 2029 sa Apophis dostane tak blízko k Zemi, že bude viditeľný voľným okom v niektorých častiach sveta. Tento prelet bude jedinečnou príležitosťou pre vedcov, ktorí plánujú tento asteroid podrobne skúmať pomocou teleskopov a dokonca aj vesmírnych sond. NASA plánuje využiť túto príležitosť na získanie dôležitých údajov o povrchu a rotácii Apophisa. Táto misia, nazvaná OSIRIS-APEX, bude analyzovať jeho chemické zloženie a mapovať jeho povrch​.

Budúcnosť asteroidu Apophis

Podľa najnovších vedeckých zistení sa Apophis v najbližších 100 rokoch nedostane do nebezpečnej blízkosti Zeme, takže nepredstavuje hrozbu pre našu planétu​.

Predchádzajúce obavy, že by mohol v budúcnosti prejsť tzv. „gravitačným kľúčom“, ktoré by mohlo zmeniť jeho dráhu a priviesť ho k zrážke so Zemou, sa v roku 2021 podarilo vyvrátiť. Vedci teraz môžu Apophis študovať bez obáv o jeho potenciálny dopad na Zem, a jeho prelety budú skôr vedeckou príležitosťou než katastrofickou hrozbou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie