fbpx

Neuveríte, aké sú nové ceny paliva: Slováci tankujú najlacnejšie za posledné dva roky

Zdroj: Pexels/Dar ius, Szabolcs Toth

Slovenskí motoristi zažívajú priaznivé obdobie, keďže ceny pohonných hmôt (PHM) pokračujú v klesaní. Tento vývoj, ktorý začal už počas letných mesiacov, sa nateraz nezastavil, a očakáva sa, že ceny budú ešte chvíľu klesať. Analytici sledujú globálne trhy s ropou a predpovedajú, že aj v nadchádzajúcich týždňoch bude tankovanie pre Slovákov lacnejšie, aj keď s miernymi zmenami. Píše o tom portál Techbyte. 

Kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje pokles cien pohonných látok, je neustály pokles cien ropy na svetových burzách. Marek Nemky, analytik spoločnosti XTB, vysvetľuje, že trh s ropou zaznamenáva prebytok, čo tlačí ceny ropy smerom nadol. Saudská Arábia dokonca ustúpila od svojho pôvodného cieľa zvýšiť ceny ropy na 100 dolárov za barel, čo umožnilo uvoľniť tlak na cenovky PHM aj na Slovensku​. Podľa TASR, navyše veľkoobchodné ceny pohonných hmôt v Európe, ktoré sa vyvíjajú na burze v Rotterdame, naďalej klesajú​.

Regionálne rozdiely v cenách palív

Podľa ta3.com, v porovnaní s inými európskymi krajinami má Slovensko aktuálne relatívne priaznivé ceny palív. Napríklad ceny motorovej nafty sú na Slovensku nižšie než v Rakúsku, Maďarsku alebo Slovinsku, pričom výnimkou je len Česká republika, kde je nafta o niekoľko centov lacnejšia​.

Naopak, benzín je v okolitých krajinách, ako je Poľsko alebo Česko, mierne lacnejší, no v Rakúsku a Maďarsku tankujú motoristi benzín za vyššie ceny ako na Slovensku​.

Krátkodobý výhľad cien PHM

Napriek pozitívnemu vývoju na ropných trhoch a poklesu cien pohonných látok, analytici varujú, že tento trend môže byť dočasný. Čínska vláda totiž oznámila ďalší balík stimulačných opatrení na podporu svojej ekonomiky, čo by mohlo zvýšiť dopyt po rope a tým opäť zvýšiť jej cenu. Marek Nemky zdôrazňuje, že pokles cien PHM bude závisieť od budúcich globálnych ekonomických faktorov, pričom dopyt zo strany Číny je jedným z najdôležitejších prvkov, ktoré treba sledovať​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie