fbpx

Riziká povodní hrozia aj po ich odznení. V Čechách zaznamenali prvý prípad nebezpečnej žltačky

Ilustračná fotografia (Zdroj: ČT24/ČTK)

Po kontakte s povodňovou vodou sa v Česku nakazil „krysou žltačkou“, odborne leptospirózou, prvý človek. Informoval o tom v sobotu Štátny zdravotný ústav (SZÚ). Šesťdesiatštyriročného muža z Moravskosliezskeho kraja v polovici septembra zmietla záplavová voda a pravdepodobne sa napil kontaminovanej vody. Aktuálne je hospitalizovaný v nemocnici.

„V súvislosti s touto prvou nákazou informujeme ľudí, aby si starostlivo strážili zdravotný stav. Leptospiróza nie je prenosná z človeka na človeka, teda nie je potrebné hľadať kontakty chorého, ale treba opakovať a zdôrazňovať prevenciu úzkostlivým dodržiavaním hygieny a používaním ochranných pomôcok,“ zdôraznila riaditeľka moravskosliezskej krajskej hygienickej stanice Zuzana Babišová.

Senior sa mohol nakaziť nielen napitím, ale infekcia sa mu mohla do tela dostať aj napriek poranenej koži, informuje portál novinky.cz. K lekárovi sa podľa hygienikov dostal až 11. deň po pobyte vo vode a sťažoval sa na bolesti nôh, poruchy chôdze, slabosť a zmätenosť. Rozbory krvi potvrdili leptospirózu a okamžite mu boli nasadené antibiotiká. Spočiatku sa infekcia prejavuje ako chrípka, spojená ich s vysokými horúčkami, ak sa choroba nelieči, môže vyústiť do zlyhania orgánov alebo zápal mozgových blán.

Hlavná hygienička Barbora Macková upozornila, že je pre ľudí zo zaplavených lokalít a dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú s odstraňovaním škôd po povodniach, zásadné, aby si dôkladne umývali ruky, využívali dezinfekciu alebo mydlo. Pri kontakte s povodňovou vodou je dôležité nosiť ochranné rukavice, čižmy a ďalšie pomôcky, ktoré bránia kontaktu kože s vodou.

Táto žltačka sa šíri močom a výkalmi infikovaných zvierat, spravidla hlodavcov, divokej zveri a hospodárskych zvierat, ktoré pri povodniach spláchne záplavová voda.

„U nás chorobu najčastejšie prenášajú potkany alebo myši. Každý rok jej ochorejú nižšie desiatky ľudí a priemerne jeden človek ročne zomrie. Vieme, že po záplavách v roku 1997 sa nakazila takmer stovka ľudí a štyria zomreli. Podobná bola situácia aj po veľkej vode v roku 2002,“ doplnila Macková.

Infekcia sa môže do tela dostať drobnými zádermi aj odreninami na koži, leptospiry možno tiež vdýchnuť s prachom z vyschnutých usadenín.

„V prípade už uschnutého materiálu, kde sa pri upratovaní víri prach, je proti vdýchnutiu leptospir potrebné použiť aj respirátory a ideálne aj ochranu očí, pretože aj zasiahnutá sliznica očí môže byť vstupnou bránou infekcie,“ doplnila Macková.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie