fbpx

Palubná doska skrýva symbol, vďaka ktorému nebudete za volantom zmätkovať. Mnohí šoféri o ňom ani nevedeli

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Na palubnej doske auta nájdeme množstvo kontroliek, ktoré nás informujú alebo upozorňujú na prípadný problém s autom. Jeden zo symbolov je pritom užitočnejší, než očakávate.

Mať vozidlo nesúvisí len s presúvaním sa z miesta na miesto, ale aj dôkladnou údržbou, aby náš štvorkolesový tátoš vydržal čo najdlhšie.

Aktívni šoféri, ktorí strávia množstvo času na cestách, kontrolujú aj palubnú dosku, aby zistili, či sa nerozsvietia nejaké výstražné kontrolky, ktoré by naznačovali problémy s vozidlom.

Okrem toho, že vás kontrolky upozornia na prípadné problémy, symboly na palubnej doske vám môžu veľa povedať o samotnom aute.

Ľudia na sociálnych sieťach zostali v šoku po tom, čo zistili skutočný význam jedného veľmi bežného symbolu. Pokiaľ ho budete poznať aj vy, ušetríte si čas.

Môže nastať situácia, že budete šoférovať iné auto, než na aké ste zvyknutí. Pohonné hmoty ubúdajú a vy hľadáte čo najbližšiu čerpaciu stanicu, aby ste ich doplnili.

Čerpacie stanice sú bežne vybavené stojanmi tak, aby ste na nich mohli doplniť zásoby, či už máte dvierka na palivovú nádrž na ľavej, alebo pravej strane. A tu nastáva problém, keď zrazu neviete, na ktorej strane máte dvierka.

Podľa expertov existuje jeden „geniálny“ znak, ktorý mnohí ľudia nepoznajú, no vedieť o ňom vám pomôže predísť zmätkovaniu pri stojanoch, píše Mirror.

O užitočný tip sa na sociálnej sieti TikTok podelili spotrebiteľskí experti zo spoločnosti Which?, ktorí často pomáhajú ľuďom vyťažiť zo svojich áut, peňazí a domovov maximum, čo najviac cennými radami.

A ich najnovšie video, ktoré zobrazuje veľmi bežný symbol na prístrojových doskách áut, vám môže v konečnom dôsledku ušetriť čas, keď príde k tankovanie paliva. Titulky na obrazovke zneli: „Dnes som zostarol, keď som sa dozvedel, čo znamená tento symbol na palubnej doske.“

Príslušným symbolom je označenie palivového čerpadla so šípkou na ľavej alebo pravej strane. Odborník označil toho, kto to vynašiel, za „génia“ a povedal: „Len skutočne jednoduchý tip pre každého, kto šoféruje nové alebo iné auto.

„Táto šípka pri palivovom čerpadle na prístrojovej doske ukazuje, na ktorej strane auta je uzáver palivovej nádrže. To znamená, že už nemusíte blúdiť po čerpacej stanici a vyzerať ako idiot.“

@whichuk How many drivers know what this car dashboard symbol actually means? From polling in our office alone, it’s blown a lot of minds! #drivers #driver #drivingtips #drivingschool #driving #drivingtest #learnerdriver #cars #car #dashboard #symbols #iwastodayyearsold ♬ original sound – Which?

Tento symbol bol možno vynájdený až v roku 1986, ale je to mimoriadne užitočná funkcia, ak sa chcete vyhnúť výberu nesprávneho stojana – najmä ak sa ponáhľate. Vymyslel ho inžinier Ford Jim Moylan, inšpirovaný jeho zážitkom, keď ho zmáčal dážď pri pokuse nájsť uzáver palivovej nádrže.

Expert dodal: „Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, strana, na ktorej je dýza (hlavica na hadici), nemá nič spoločné so stranou uzáveru palivovej nádrže. V skutočnosti je takmer vždy na obrázku vpravo.“

Profesionál však poukázal na to, že tento symbol sa neobjavuje v každom vozidle – a vyzval výrobcov automobilov, aby to „vyriešili“. V komentároch k videu boli ľudia po zistení ohromení, pričom mnohí o tom nevedeli a povedali, že si na to odteraz budú dávať pozor.

Jeden z diskutujúcich si napríklad myslel, že „to pôvodne znamenalo, na ktorej strane pumpy zaparkovať, a stále som sa mýlil. Hanbil som sa priznať, koľkokrát som to urobil.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie