fbpx

K návrhu Eurokomisie sa pridalo aj Slovensko. Vlk už nebude prísne chráneným druhom

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Pixabay)

Návrh Európskej komisie podporili štáty Únie a pripojilo sa k nim aj Slovensko. Populácia vlka v Európe rapídne rastie. Údaje z roku 2012 hovoria, že v lesoch ich žilo vyše 11-tisíc, vlani sa ich výskyt zvýšil až na 20 300.

V Európe by sa po schválení tohto návrhu malo začať s odstrelom vlkov, chovateľom hospodárskych zvierat robia škody, píše portál Správy STVR. Zníženie ochrany vlkov nezačne platiť hneď. Zmenu ešte musí schváliť výbor Bernského dohovoru, ktorý zasadne v decembri.

Už dlhšie na zvýšené škody spôsobené vlkmi upozorňujú aj naši chovatelia v podhorských oblastiach. Slavomír Reľovský je dlhoročným chovateľom oviec. Ako hovorí, okrem spôsobených škôd sa to prejavuje aj na neochote zamestnancov, ktorí sa pre predátorov odmietajú starať o ovce a vyrážať s nimi na pašu.

„Tie útoky vlkom sú už počas celého roka. Často sa snažia zodpovednosť presunúť na nás chovateľov, že si nedokážeme ustrážiť zvieratá, ale tu si treba uvedomiť, že tie zvieratá sú živobytím chovateľa. Každý chovateľ na sto percent stráži zvieratá, ale problémom je to, že predátorov je naozaj veľmi veľa, konkrétne vlkov,“ priblížil riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz Slavomír Reľovský.

V slovenských lesoch žije približne 150 vlkov. Najčastejšie spôsobujú škody na Liptove, Horehroní, ale tiež na Spiši či v Šariši. Toto zviera však robí problémy v celej Európe. Vlk by viac nemal byť prísne chráneným druhom, ale len chráneným.

„Podľa Európskej komisie táto úprava vyrieši na jednej strane rastúcu populáciu tohto druhu, ale zároveň zachová aj jej primeranú ochranu. Sme z členských štátov zbierali spätnú väzbu o tom, aká je situácia. Zároveň sa k nám dostali informácie, že sa zvyšuje počet práve konfliktov medzi týmto druhom a ľudskou činnosťou,“ uviedla hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.

Vlky usmrtia ročne v krajinách Európskej únie viac ako 65-tisíc kusov dobytka. Za ich zvýšený odstrel je tiež ministerstvo životného prostredia.

„Mám za to, že aj vďaka iniciatíve Slovenska sa hlasovanie skončilo pozitívne. Rovnako tak pozitívne vnímam, že zostala do budúcnosti otvorená definícia voľne žijúcich živočíchov, do ktorej sa Slovensko bude snažiť zaradiť aj medveďa,“ povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie