fbpx

Riziko zrážky asteroidu so Zemou vždy existuje. Vedecký experiment môže priniesť prelom v ochrane našej planéty

Ilustračné foto. Zdroj: reprofoto, YouTube/The Wall Street Journal, NASA/Johns Hopkins

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo by sa stalo v prípade hrozby zásahu asteroidu do Zeme? Po zhliadnutí filmu ako Armagedon ste si mysleli, že takýto scenár sa naozaj môže stať?

Vo vesmíre sa vznášajú úlomky skál a kameňov a denne ich na Zem spadne asi 100 ton. Je na mieste obávať sa, že asteroid môže naraziť na Zem, aj keď väčšina asteroidov sa rozbije skôr, ako vstúpi do zemskej atmosféry, píše portál spacecampturkey.com.

Ak Zem zasiahne asteroid napríklad o veľkosti bytu, tento úder by mohol zničiť malé mesto. Ak Zem zasiahne asteroid veľkosti 20-poschodovej budovy, tento úder môže malú krajinu úplne zrovnať so zemou.

Najväčším dôvodom, prečo vedci skúmajú asteroidy, okrem toho, že získajú viac informácií o slnečnej sústave, je to, že sa chcú dozvedieť ich celkový počet a dozvedieť sa viac o ich trajektóriách a fyzikálnych vlastnostiach.

Našu planétu by pred drvivou zrážkou s asteroidom mohol ochrániť jadrový výbuch. Tento spôsob obrany Zeme, o ktorom dlho diskutovali vedci a snívali hollywoodski režiséri, teraz pomocou experimentu otestovali výskumníci z amerického vládneho laboratória Sandia. A katastrofu by podľa nich skutočne mohlo odvrátiť silné žiarenie spôsobené jadrovým výbuchom, píše portál iDnes.cz.

Jadrové žiarenie by podľa vedcov dokázalo zahriať povrch nebezpečného telesa na desiatky tisíc stupňov a premeniť ho na rozpínajúci sa plyn, ktorý by planétku vychýlil z jej dráhy.

„Materiál sa jedným smerom odparuje a planétku tlačí opačným smerom,“ uviedol jeden z autorov štúdie Nathan Moore. „Z planétky to vlastne urobí raketu,“ povedal denníku The Guardian.

Katastrofálne zrážky s planétkami sú v histórii Zeme vzácne, ale nie vylúčené. Asteroid, ktorý pred 66 miliónmi rokov zasiahol našu planétu a viedol ku koncu nadvlády dinosaurov, bol široký necelých desať kilometrov.

Nebezpečné sú aj menšie telesá – asi 18-metrový meteorit v roku 2013 explodoval nad ruským mestom Čeľabinsk a zranil vyše 1200 ľudí.

Vzhľadom na existenčnú povahu hrozby vedci skúmajú najrôznejšie stratégie, ako Zem pred masívnymi dopadmi ochrániť. Sonda DART amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v roku 2022 zámerne narazila do Dimorphosu, malého mesiaca planétky Didymos.

Cvičná misia bola úspešná, takáto operácia by sa ale v prípade reálneho ohrozenia musela vykonať niekoľko rokov pred hroziacim dopadom.

Jadrový variant by sa ponúkal v prípade väčších planétok a najmä, keby bolo na zásah málo času. Moore spolu s kolegami svoju teóriu overil experimentom, pri ktorom vystavili maketu planétky intenzívnemu röntgenovému žiareniu.

V odbornom časopise Nature Physics potom vedci popísali, že by podobná stratégia mala fungovať aj pri planétkach s priemerom až štyri kilometre alebo aj väčších. „Ak by sme mali dostatok času, mohli by sme určite odraziť aj väčšie asteroidy,“ uviedol Moore.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie