fbpx

AKTUALIZOVANÉ: Izraelská armáda tvrdí, že zabila vodcu Hizballáhu. Správu potvrdilo hnutie

Ilustračná fotografia (Zdroj: Zdroj: reprofoto/X/@leandro_ptbr)

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom leteckom útoku na južné predmestie Bejrútu usmrtila vodcu hnutia Hizballáh, Hasana Nasralláha. Informáciu priniesli správy agentúr Reuters, AFP a AP. Správy o jeho úmrtí potvrdilo hnutie Hizballáh.

Izraelská armáda vo svojom príspevku na sociálnych sieťach uviedla: „Hasan Nasralláh už nebude môcť terorizovať svet.

 

Útok sa uskutočnil počas schôdzky vedenia Hizballáhu vo jeho sídle v južnej časti Bejrútu, konkrétne v oblasti Dahíja. Nasralláh, ktorý stál na čele Hizballáhu viac ako tri desaťročia, zatiaľ nebol oficiálne komentovaný zo strany libanonského hnutia. Izraelská armáda dodala, že pri útoku zahynul aj Alí Karakí, veliteľ južného frontu Hizballáhu.

Okrem toho izraelské sily v sobotu oznámili nové útoky na ciele Hizballáhu na juhu a východe Libanonu, pričom mobilizovali aj tri záložné práporov na posilnenie obrany svojho centrálneho velenia. Podľa vyhlásenia izraelskej armády (IDF) boli rozsiahle útoky zamerané na desiatky cieľov Hizballáhu v regióne Bikáa a iných oblastiach na juhu Libanonu.

 

Hizballáh na tieto útoky reagoval raketovým útokom na sever Izraela, kde ráno zazneli sirény varujúce pred hrozbou útoku. Hnutie v svojom vyhlásení oznámilo, že v reakcii na izraelské akcie v Libanone zaútočilo na kibuc Kabri. Raketa, ktorá bola vypálená z Libanonu, zasiahla centrálnu časť Izraela a dopadla na otvorený priestor. Izraelská armáda situáciu vyšetruje.

 

V uplynulých dňoch sa boje medzi Izraelom a Hizballáhom výrazne eskalovali, pričom tohtotýždňové izraelské letecké útoky v Libanone si vyžiadali približne 700 obetí. Izraelská armáda tvrdí, že útočí na ciele Hizballáhu, avšak situácia v regióne zostáva napätá.

Aktualizované, 14:22

Izraelská armáda oznámila, že sa pri nálete, pri ktorom bolo porovnaných so zemou niekoľko budov, podarilo zabiť aj veliteľa južného frontu síl Hizballáhu Alího Karakího a ďalšie veliteľa tejto teroristickej organizácie, napísal denník The Jerusalem Post.

 

Libanonský bezpečnostný zdroj potvrdil agentúre Reuters, že sa v komplexe budov stretávalo vedenie Hizballáhu. „Je veľmi ťažké si predstaviť, že by z takéhoto útoku vyviazol živý,“ citoval web nemenovaného izraelského činiteľa. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva zomrelo najmenej šesť ľudí a 91 ďalších bolo zranených,“ informovala BBC. Medzi obeťami sú aj deti, uviedla Al-Džazíra.

Náčelník izraelského generálneho štábu Hercovi Halevi po likvidácii Nasralláha zopakoval varovanie, že jeho krajina bude schopná dosiahnuť na kohokoľvek, kto ju alebo jej obyvateľov ohrozuje: „To nie je posledný nástroj v našej debničke s náradím. Odkaz všetkým, ktorí ohrozujú občanov štátu Izrael, je jasný – vieme, ako sa k nim dostať.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie