fbpx

Slovensko obohatené o nové poklady: Máme nové záznamy nehmotného kultúrneho dedičstva

Na snímke odovzdávanie certifikátov. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli nové prvky – výšivka krivou ihlou z Detvy, Betlehemské hry na strednom Slovensku, závodské osúšky a gubárstvo, uvádza TASR.

Osvedčenia o ich zápise odovzdal v piatok v divadle Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška.

 

Ja aj mnohí nositelia prvkov sme presvedčení, že najdôležitejšie je spoločenské ocenenie. O veci, ktorá existuje v rámci jednej dediny, rodiny alebo regiónu sa totiž zrazu začne hovoriť v spoločnosti,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar. Dodal, že zapisujú sa iba živé tradície. „Nezapisujeme napríklad kolovrátok, ktorý patrí k tradičnej ľudovej kultúre, ale dnes už nikto nerobí na kolovrátku,“ objasnil.

 

Hamar tiež priblížil proces nominácie. „Keď má nejaká komunita, jednotlivec alebo občianske združenie pocit, že má nejaký prvok, ktorý je pre neho veľkou hodnotou, je súčasťou identity, tak k prvku vypracuje príslušný formulár a dokumentáciu a prihlási ho,“ poznamenal. Následne o zápise prvku rozhodne odborná porota.

 

Za osobitnú zmienku stojí aj zoznam najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva. Tento rok sa doň zapísal systém vzdelávacích aktivít Centra tradičnej kultúry v Myjave.

Tvorba Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je prvým krokom k zápisu do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Tento proces riadi a administruje Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru, odborné pracovisko SĽUK-u.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie