fbpx

Slovensko čelí rastu prípadov COVID-19: Hrozí nová epidémia s menej typickými symptómami?

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/DC Studio, Drazen Zigic
V uplynulom týždni bolo na Slovensku zaznamenaných 468 prípadov koronavírusu. Úrad verejného zdravotníctva SR na svojich stránkach informuje, že v predchádzajúcom týždni ich bolo tristo, uvádza SITA
Skutočný počet osôb infikovaných COVID-19 je pravdepodobne vyšší, pretože v súčasnosti už nie sú hlásené všetky pozitívne testy,“ upozorňujú hygienici a dodávajú, že s blížiacim sa jesenným obdobím sa očakáva nárast chorobnosti na respiračné ochorenia.

Menej typické symptómy

Rast infikovaných osôb zaznamenali aj v Českej republike. Epidemiológ a bývalý minister zdravotníctva Roman Prymula uviedol v relácii Nový deň na CNN Prima NEWS, že kontinuálny nárast počtov evidujú už od júla, avšak až do minulého týždňa nebol taký výrazný.

V pondelok sa počet prípadov zdvojnásobil na 1 940 a dostávame sa do exponenciálnej fázy,“ povedal. Rovnako ako slovenskí hygienici, aj on zdôraznil, že neexistuje presný údaj o počte nakazených, pretože nie všetky prípady sú hlásené. „Štatistiky o počte infikovaných koronavírusom sú alarmujúce a nachádzame sa na prahu novej epidémie,“ varoval.

 

V súčasnosti v Európe podľa slovenských hygienikov dominuje variant BA.2.86, vrátane jeho subvariantu KP.3, ktorý patrí do skupiny variantov nazvanej „FLiRT“, spadajúcej pod variant omikron. V súčasnosti neexistuje jasný dôkaz, že KP.3 spôsobuje závažnejšie ochorenie v porovnaní s inými kmeňmi.

Variant BA.2.86 sa radí medzi varianty omikron vírusu SARS-CoV-2. BA.2.86 je zaujímavý tým, že má viac ako tridsať mutácií na svojom ‚spike‘ proteíne v porovnaní s líniou omicronu BA.2. Hoci sa uvádza, že BA.2.86 je menej prenosný, môže spôsobiť závažnejšie ochorenie tým, že preniká hlbšie do dolných dýchacích ciest,“ priblížili odborníci.

Subvariant BA.2.86 sa prvýkrát objavil v auguste minulého roka v Dánsku a Izraeli. V strednej Európe sa aktuálne šíri XEC, ktorý je najdominantnejším variantom KP.3.1.1. „Tento variant predstavuje viac ako 10 percent všetkých infekcií koronavírusom,“ povedal podľa webu Science Media Center riaditeľ UCL Genetics Institute Francois Balloux.

 

Problémom je podľa Prymulu, že mnohí ľudia ani nevedia, že sú infikovaní, a mali by sa nechať otestovať. „Pre laikov je ťažké rozoznať symptómy. Niektoré znaky, ako strata chuti či čuchu, sú typické pre koronavírus, avšak v poslednom čase sa stretávame aj s menej špecifickými, ako sú hnačky. Zhruba 30 percent osôb, ktoré sa prídu otestovať, býva pozitívnych,“ dodal.

Variant XEC bol prvýkrát identifikovaný v júni tohto roku v Nemecku a odborníci oslovení portálom Health predpokladajú, že by sa mohol stať dominantným variantom. „Podľa údajov GISAID bolo už zaznamenaných stovky prípadov z 27 krajín vrátane Veľkej Británie, Nemecka, Kanady a USA. Avšak nie všetky štáty zverejňujú údaje do GISAID, takže varianta XEC sa pravdepodobne vyskytuje aj inde,“ povedal Bhanu Bhatnagar pre web New Scientist.

 

Podľa Prymulu sa XEC veľmi nelíši od ostatných variantov omikronu. „Prekvapuje ma, že sa novým variantom tak často venujeme, pretože to nie je nijaká zásadná zmena. Napriek tomu sa šíri veľmi rýchlo a v niektorých krajinách už predstavuje 30 percent. V Česku zatiaľ nebol zachytený, ale je to len otázka času,“ vyjadril sa v relácii CNN Prima News.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie