fbpx

Posilnenie slovensko-poľských vzťahov: Eštok a Prawda diskutovali o hospodárstve, energetike a podpore Ukrajiny

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (vľavo) a poľská štátny tajomník Marek Prawda (vpravo). Zdroj: TASR, gov.pl

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes rokoval so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Poľskej republiky Marekom Prawdom, informuje TASR.

Hlavné témy stretnutia sa sústredili na slovensko-poľské bilaterálne vzťahy v oblasti hospodárstva, vzájomných investičných príležitostí a regionálnej spolupráce, pričom dôraz bol kladený na ďalší rozvoj Vyšehradskej štvorky počas poľského predsedníctva. Partneri tiež diskutovali o prioritách a významných zahraničnopolitických témach, ktoré budú dominovať poľskému predsedníctvu v Rade Európskej únie v prvom polroku 2025.

 

Geografická blízkosť oboch krajín prispieva k silným hospodárskym vzťahom. Objem obchodnej výmeny v roku 2023 dosiahol 14,2 miliardy eur, pričom sa zvyšuje aj počet poľských firiem pôsobiacich na slovenskom trhu a turistov navštevujúcich Slovensko. Partneri sa zhodli na potrebe posilnenia spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany a na dôležitosti rozvoja cestnej infraštruktúry, ktorá bude kľúčová pre budúce ekonomické plány oboch štátov.

 

Poľsko je jedným z najdôležitejších obchodných a investičných partnerov Slovenska, čo dokazuje rastúci záujem poľských firiem o slovenský trh. Musíme to rozvíjať a pracovať na ďalších možnostiach podpory obchodných príležitostí,“ povedal M. Eštok. Príležitosť na spoluprácu vidia štátni tajomníci aj v energetike; Slovensko je pripravené poskytnúť svoju expertízu v oblasti jadrovej energie, keďže Poľsko plánuje diverzifikovať svoje zdroje výstavbou prvej jadrovej elektrárne.

V súvislosti s aktuálnymi otázkami zahraničnej politiky sa partneri zhodli na potrebe pokračujúcej podpory Ukrajiny. Vytvorenie regionálnej tripartitnej spolupráce medzi Poľskom, Slovenskom a Ukrajinou môže byť pevný základ pre budúcu povojnovú rekonštrukciu Ukrajiny. „Takéto partnerstvo môže zahŕňať spoločné projekty v oblasti infraštruktúry, energetiky a hospodárskeho rozvoja v našom regióne. Posilní to prepojenie medzi našimi krajinami a podporí integráciu Ukrajiny do Európskej únie,“ zdôraznil M. Eštok.

 

Na záver si partneri vymenili názory na novú Európsku komisiu a vyjadrili spokojnosť s portfóliami svojich eurokomisárov. Podľa M. Eštoka je dôležité, že európsku pokladňu bude po prvýkrát spravovať zástupca strednej Európy, čo môže prispieť k pozitívnym výsledkom pri tvorbe budúceho viacročného finančného rámca EÚ na roky 2028 – 2034. Poľsko a Slovensko považujú migráciu za jednu z najväčších výziev budúcnosti, ktorá ohrozuje fungovanie európskeho integračného projektu a vyžaduje inovatívne riešenia a nástroje.

 

Na konci stretnutia štátni tajomníci ocenili nedávne stretnutie predsedov vlád krajín zasiahnutých povodňami s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen, kde bol vyčlenený významný balík pomoci z prostriedkov EÚ pre najviac postihnuté oblasti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie