fbpx

OSN označila kontroverznú popravu vraha za MUČENIE

Kontroverzný výkon trestu v Alabame vzbudil pozornosť aj v radoch OSN. Zdroj: X/Jorge Flores Nava, UNITED ALERTS

V americkom štáte Alabama bola po vynesení rozsudku smrti vykonaná poprava nedýchateľným plynom. Experti však tvrdia, že šlo o nehumánny čin aj napriek tomu, že išlo o trojnásobného vraha, ktorý chladnokrvne zavraždil svojich troch kolegov. Táto metóda výkonu trestu smrti bola v Alabame použitá len po druhýkrát, pričom v oboch prípadoch nastali problémy pri usmrcovaní, píšu topky.sk.

Odsúdený za trojnásobnú vraždu strávil na tomto svete o niečo dlhší čas, než sa pôvodne plánovalo. Súd rozhodol o treste smrti pre Alana Eugene Millera (†59), ktorého odsúdili už v roku 2022, no ako píše portál The Sun, v tom čase zlyhal pokus po aplikovaní injekcie so smrtiacou dávkou.

26. septembra sa však už výkon trestu smrti podarilo dokončiť. Tentokrát však bola použitá metóda dusíkovej hypoxie, čiže o úmrtie z nedostatku kyslíka. Na ústa a nos bola väzňovi priložená maska, cez ktorú prúdilo čoraz viac čistého dusíka. Nahromadenie tohto nedýchateľného plynu napokon spôsobilo smrť udusením.

Išlo pritom o druhé využitie tejto metódy v USA a aj teraz vyvolala mnoho otázok o jej humánnosti. V prvom prípade išlo o Kennetha Smitha odsúdeného na trest smrti za vraždu Elizabeth Sennetlovej 18. marca 1988 v Colberte v Alabame.

Miller skonal o 18:38 miestneho času vo väznici na juhu amerického štátu Alabama v meste Atmore. Toto mali byť jeho posledné slová: „Nespáchal som nič, za čo tu teraz sedím.“

Odsúdeného pripútali na vozík, pričom počas posledných dvoch minút sa začal nekontrolovateľne triasť. Jeho telo sa totiž začalo vzpierať a ďalších šesť minút bol už pokojný, no dýchal ťažko. Napokon došlo k jeho zastaveniu.

Brutálna vražda

Miller bol odsúdený za vraždu Leeho Holdbrooksa (†32), Christophera Scotta Yancyho (†28) a Terryho Jarvisa (†39). Trojnásobná vražda sa mala odohrať 5. augusta 1999 v meste Peleham, kedy mal odsúdený vstúpiť do budovy spoločnosti Ferguson Enterprises, kde zastrelil kolegov Holdbrooksa a Yancyho. Následne sa presunul do Post Airgas, kde pôsobil u predošlého zamestnávateľa. Tam zastrelil Jarvisa.

Podľa výpovede na súde mal Miller vykazovať známky paranoje. Brutálny čin mal spáchať po tom, ako si myslel, že ho kolegovia za chrbtom ohovárajú. Svedok jednej z vrážd uviedol: „Predtým, ako Miller spustil paľbu, svojej obeti povedal, že o ňom šíri klebety“. 

Odsúdený sa najprv obhajoval, že v čase spáchania trestného činu bol nepríčetný. Neskôr toto tvrdenie stiahol. Všetky tri obete mali v tele niekoľko stôp po zásahu guľkou. Je teda zrejmé, že Miller sa neuspokojil len s jedným výstrelom. Pred pokusom o prvé usmrtenie injekciou v roku 2022 trval na svojej nevine a prosil o prepustenie. Svedkovia na súde však nepochybovali, že je vinný.

Podľa psychiatra trpel Alan Eugene Miller duševnou chorobou, no súd tento stav nepovažoval za dostatočne vážny na obhajobu. Trest smrti bol potvrdený pomerom hlasov poroty 10:2. Pri oboch pokusoch o popravu dusíkovou hypoxiou došlo k nekontrolovateľným telesným reakciám odsúdeného. Podľa BBC vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk uviedol, že použitie tejto metódy môže byť považované za mučenie. Európska únia tiež vyjadrila obavy ohľadom tohto spôsobu popravy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie