fbpx

VIDEO: Izrael zaútočil na ústredie Hizballáhu v Bejrúte

Izrael zaútočil na ústredie Hizballáhu v libanonskom Bejrúte. Zdroj: X/החדשות - N12; Joyce Karam

Izraelská armáda oznámila útok na ústredie hnutia Hizballáh v libanonskom hlavnom meste Bejrúte. Podľa médií blízkych hnutiu séria útokov zničila štyri budovy na južnom predmestí. Veliteľstvo Hizballáhu bolo skryté pod civilnými budovami na predmestí Bejrútu Dahíja, známom ako bašta šiitského militantného hnutia, uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Samotný líder Hizballáhu Hasan Nasralláh je v poriadku, povedal agentúre AFP zdroj blízky tomuto hnutiu po správach, že vodca hnutia bol terčom dnešných izraelských útokov v Bejrúte. Izraelská armáda sa pritom bezprostredne po útoku snažila zistiť, či bol Nasralláh na mieste, napísal s odvolaním sa na svoje zdroje web Times of Israel (ToI). Zábery zverejnené libanonskými médiami ukazujú masívne oblaky dymu nad výškovými budovami Bejrútu.

„Pred chvíľou vykonali izraelské obranné sily presný úder na ústredné veliteľstvo teroristickej organizácie Hizballáh… podnikli nevyhnutné kroky na ochranu nášho ľudu, aby izraelské rodiny mohli žiť vo svojich domovoch bezpečne,“ odkázal Hagari.

Netanjahu odišiel predčasne

K útoku došlo bezprostredne po prejave izraelského premiéra Benjamina Netajahua pred Valným zhromaždením OSN v New Yorku. „Netanjahu odišiel uprostred brífingu s izraelskými reportérmi po svojom prejave v OSN. Jeho vojenský tajomník, generálmajor Roman Gofman zašepkal Netanjahuovi niečo do ucha pár minút predtým, ako skrátil brífing a odišiel so svojimi poradcami,“ napísal web ToI.

Netanjahu predtým v prejave povedal, že Hizballáh volí cestu vojny a Izrael nemá na výber, pretože už nemôže tolerovať armádu teroristov na svojej severnej hranici.

V poslednom týždni sa situácia v Libanone vyostrila po sérii explózií pagerov a vysielačiek využívaných Hizballáhom a následnom zintenzívnení izraelských úderov proti Hizballáhu. Terčom náletov, ktoré sa odohrávajú hlavne na juhu Libanonu, ale aj v okolí Bejrútu a na východe Libanonu, sú podľa izraelskej armády objekty Hizballáhu. Vzdušné údery proti Izraelu zintenzívnil aj Hizballáh, píšu novinky.cz.

Izraelský premiér tiež obvinil Irán, že organizuje boj proti Izraelu na niekoľkých frontoch. Teheránu odkázal, že na prípadný úder odpovie. Irán je tradičným spojencom šiítskeho Hizballáhu. Izrael zároveň pokračuje v operácii v Pásme Gazy s cieľom odstrániť tamojšie palestínske teroristické hnutie Hamas.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie