fbpx

Jesenné počasie sa hlási o slovo: Dočkáme sa babieho leta?

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Aj v minulom týždni nám jesenné počasie predviedlo svoju milšiu stránku. Hoci nemôžeme hovoriť o typickom babom lete, teploty počas dňa sa pri prevažne slnečnom počasí pohybovali medzi 20 až 26 °C. Nočné teploty boli tiež relatívne teplé, s minimálnymi hodnotami od 10 do 14 °C, informuje TASR.

Pre babie leto sú však charakteristické chladné noci s rannými hmlami, kedy môže minimálna teplota klesnúť aj k úrovni okolo bodu mrazu,“ uvádza klimatológ Pavel Matejovič.

 

V piatok naším územím prejde studený front, za ktorým do našej oblasti prenikne chladnejší a suchší vzduch zo severozápadu. Už v nedeľu sa však nad naším územím usadí stred tlakovej výše a počasie sa ustáli. Matejovič hovorí, že oblačnosť sa postupne zníži a vietor sa utíši, čo vytvorí podmienky na výraznejšie radiačné ochladzovanie zemského povrchu v nočných hodinách.

Minimálne teploty v nížinách južného Slovenska klesnú z nedele na pondelok pod 5 °C a na niektorých miestach sa môže vyskytnúť aj prízemný mráz.

 

V nasledujúcom týždni sa teploty opäť začnú zvyšovať, aj keď počasie bude viac premenlivé. „Bude pomerne dosť oblačnosti a objavia sa aj atmosférické zrážky. Vzhľadom na ročné obdobie však nebude chladno, maximálne teploty v nížinách sa budú pohybovať v rozmedzí 16 až 20 °C, na konci týždňa o niečo vyššie,“ dodáva klimatológ.

 

Na typické babie leto si ešte musíme počkať. „Pred nami je celý október, ktorý ponúka ideálne podmienky na jeho vznik. Dúfajme, že ani tento rok nás nesklame,“ uzatvára klimatológ.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie