fbpx

Pozor na obmedzenia: Železnice pripravujú modernizáciu, treba rátať s výlukami

Cestujúcich v Žilinskom kraji čakajú viaceré obmedzenia. Zdroj: TASR; reprofoto Google Maps

Vzhľadom na modernizáciu železničného uzla Žilina čakajú cestujúcich mnohé obmedzenia. Železnice preto odporúčajú cestujúcim obrniť sa trpezlivosťou a vyčleniť si viac času na presuny. Obmedzenia začnú platiť už od 1. októbra, píšu tvnoviny.sk.

Komplexná rekonštrukcia dopravného uzlu Žilina bude stáť zhruba 378 miliónov eur, pričom zahŕňa výmenu koľají, výhybiek, trakčného vedenia a stavbu nových mostov. Stavebné práce sa však teraz presúvajú na perón. Ako informovala hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová, nástupištia budú uzavreté a stavebné práce sa presunú do inej časti stanice, pričom budú všetky vlaky prepravované po novej časti koľajiska.

Vlaky budú odchádzať iba z dvoch nástupíšť a z jedného špeciálneho pre rýchliky z Bratislavy. „Cestujúcim odporúčame vytvoriť si dostatočnú časovú rezervu na presun k novým nástupištiam, najmä k nástupišťu „U“, ktorého prístup z vestibulu železničnej stanice môže trvať 10 až 15 minút,“ radí hovorca ZSSK Dominik Drevický. K dispozícii budú aj výťahy na oboch stranách podchodu.

Najväčšie zmeny však čakajú cestujúcich lokálneho vláčiku Rajecká Anča. Toho čaká niekoľkomesačná odstávka. „Niektorí chlapi idú na výpomoc, keďže všade chýbajú ľudia, do Čadce, na Oravu a tak,“ uviedol rušňovodič Aurel, ktorý trasu Rajec-Žilina prejde niekoľkokrát denne. Uviedol, že vlak vo veľkom využívajú aj študenti a návštevníci kúpeľov v Rajeckých Tepliciach.

Obmedzenia potrvajú do apríla

Vlaky na tejto trase dočasne nahradia autobusy. Hovorca ZSSK Drevický doplnil, že očakávaná doba trvania výluky je do 30. apríla 2025. Dočasné obmedzenia však majú priniesť v budúcnosti výrazné zlepšenia v plynulosti a bezpečnosti železničnej dopravy. Dovtedy sa však budú musieť najmä vodiči a cestujúci obrniť trpezlivosťou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie