fbpx

Nakoniec k tomu došlo: Trump prijal Zelenského vo svojom newyorskom mrakodrape

Trump a Zelenskyj počas stretnutia v Trump Tower v New Yorku 27. septembra 2024. Zdroj: TASR/AP

Dlho nebolo jasné, či sa títo dvaja prezidenti vôbec stretnú. Zatiaľ čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o schôdzku zjavne stál, americký exprezident Donald Trump ju potvrdil až na poslednú chvíľu. Nakoniec sa v piatok (27.9.) zišli v newyorskom mrakodrape Trump Tower, pričom išlo o ich prvé osobné stretnutie od roku 2019.

Republikánsky exprezident si krátko pred schôdzkou neodpustil kritiku ukrajinského prezidenta aj pomoci, ktorú Kyjevu poskytuje terajšia administratíva demokratického prezidenta Joea Bidena.

„Je pre mňa cťou, že je tu s nami prezident,“ povedal Trump s odkazom na Zelenského, ktorý sa v Trump Tower objavil po jeho boku. „Prechádza ohromným množstvom vecí a budeme o tom diskutovať a uvidíme, s čím môžeme prísť,“ dodal. Zelenskyj uviedol, že obaja majú „spoločný názor, že vojna na Ukrajine musí byť zastavená“.

Trump zároveň povedal, že má so Zelenským veľmi dobrý vzťah. „Mám tiež veľmi dobrý vzťah s (ruským) prezidentom Putinom,“ dodal. „Myslím, že ak (voľby) vyhráme, vyriešime to veľmi rýchlo,“ povedal Trump s odkazom na ruskú inváziu na Ukrajine. Zelenskyj, stojaci vedľa Trumpa, okamžite povedal, že dúfa, že on a Trump majú lepší vzťah, než je ten, ktorý má republikánsky exprezident s Putinom, píšu novinky.cz.

„Ako viete, prezident Zelenskyj ma požiadal o stretnutie,“ oznámil Trump len niekoľko hodín pred plánovanou schôdzkou s tým, že sa s ukrajinským prezidentom stretne v piatok okolo 9:45 (15:45 SELČ). Dlho pritom nebolo jasné, či sa stretnutie uskutoční. Agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje ešte vo štvrtok tvrdili, že žiadna taká schôdzka v pláne nie je, hoci Kyjev ju pred Zelenského odchodom do USA avizoval.

Trump sa navyše tento týždeň do ukrajinského prezidenta opakovane oprel. „Zakaždým, keď prišiel do našej krajiny, odišiel so 60 miliardami dolárov. Je to pravdepodobne najlepší obchodník na svete,“ povedal okrem iného exprezident.

Trump: Akákoľvek dohoda bude lepšia

„Prezident Ukrajiny je v našej krajine. Šíri malé škaredé ohováranie o vašom obľúbenému prezidentovi, mne,“ povedal podľa denníka The Washington Post tento týždeň Trump. „Pokračujeme v poskytovaní miliárd dolárov mužovi, ktorý odmieta uzavrieť dohodu: Zelenskému,“ dodal republikán.

Možno tak reagoval na rozhovor, ktorý Zelenskyj poskytol denníku New Yorker. V ňom spochybnil Trumpov plán na ukončenie vojny Ukrajiny s Ruskom a kritizoval Trumpovho kandidáta na viceprezidenta JD Vancea, ktorého označil za „príliš radikálneho“.

Republikánsky exprezident už skôr tvrdil, že sám by vojnu ukončil „do 24 hodín“ bez toho, aby oznámil podrobnosti. „Akákoľvek dohoda, aj tá najhoršia, bude lepšia ako to, čo máme teraz,“ vyhlásil tento týždeň. „Je hrozné, čo sa deje na Ukrajine. Toľko smrti, toľko skazy. Je to strašná vec,“ dodal s tým, že si myslí, že by sa mu dohodu medzi Zelenským a ruským prezidentom Vladimírom Putinom podarilo sprostredkovať „celkom rýchlo“.

Telefonicky spolu Trump a Zelenskyj naposledy hovorili tento rok v júli. „Zhodli sme sa s prezidentom Trumpom, že pri osobnom stretnutí preberieme, aké kroky môžu zaistiť spravodlivý a skutočne trvalý mier,“ povedal vtedy ukrajinský prezident.

Zelenskyj, ktorý prišiel do USA predstaviť svoj „plán víťazstva“, sa už stretol s prezidentom Joeom Bidenom aj viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, ktorá je v tohtoročných voľbách Trumpovou súperkou. Biely dom vo štvrtok oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu vo výške bezmála ôsmich miliárd dolárov. Vytúžený súhlas s použitím západných zbraní proti cieľom hlboko na ruskom území ale nezískal.

Harrisová v zrejmej narážke na Trumpa označila za „neprijateľné a nebezpečné“ návrhy, aby sa Ukrajina vzdala veľkej časti svojho územia. Zelenskyj sa v USA tiež stretol s predstaviteľmi Kongresu, prehovoril aj na Valnom zhromaždení a Bezpečnostnej rade OSN.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie